Antradienį vakare tik vienas asmuo žinojo, ar pakankamai parlamento narių konservatorių parašė laiškus, reikalaudami surengti pasitikėjimo votumą: tai Grahamas Brady, partijos atstovas, kuris priima laiškus ir privalo informuoti ministrę pirmininkę, kai jos darbas pakimba ant plauko, rašo „Bloomberg“.

„Jei ji norėtų su manimi susitikti, aš, žinoma, rasčiau tam laiko“, – patvirtino G. Brady. Pasak informuoto šaltinio, kol kas susitikimas nebuvo nei paskirtas, nei numatytas.

Trečiadienio rytą paaiškėjo, kad laiškai jau surinkti, balsavimas įvyks.

Jungtinei Karalystei susiduriant su politinio neapibrėžtumo perspektyva – likus mažiau nei keturiems mėnesiams iki išstojimo iš Europos Sąjungos, – svaro kursas prieš dolerį pasiekė žemiausią lygį nuo 2017 m. balandžio.

Rizikuoja ir tie, kurie bando ją pašalinti.

Turint omeny, kaip sunkiai konservatoriams sekasi surinkti 48 laiškus, kurių reikia norint inicijuoti pasitikėjimo votumą, neaišku, kaip jiems pavyks surinkti daug didesnį skaičių, kurio reikėtų ministrės pirmininkės pašalinimui. Parlamente yra 315 konservatorių, o reikia, kad nubalsuotų dauguma. Jei Th. May laimės, jos darbo nebebus galima užginčyti dar vienerius metus, o tai jai suteiktų daugiau galimybių „Brexit“ derybas vesti taip, kaip jai atrodo teisinga.

Vis dėlto jos pastangos išsilaikyti poste pastaraisiais mėnesiais kelia nepasitikėjimą partijos viduje. Nuolaidžiavimas vienai frakcijai kas kartą papiktina kitą. Ministrai siunčiami į naujienų kanalus, kad apgintų ministrės pirmininkės poziciją, kurią ji po kelių valandų atšaukia.

Kai kuriems paskutiniu lašu tapo Th. May pirmadienį paskelbtas sprendimas nukelti balsavimą dėl „Brexit“ sutarties, nors laimėti tokias ES nuolaidas, kurios būtų reikalingos norint pasiekti bendro parlamento sutarimo, beveik nėra perspektyvų.

Kai kone visi parlamento nariai pradėjo svarstyti, ką reikės daryti Th. May pralaimėjus derybas, ministrė pirmininkė ėmė nerimauti. Buvęs aplinkos apsaugos ministras Owenas Patersonas – „Brexit“ šalininkas – jau pranešė, kad pateikė laišką, reikalaudamas pasitikėjimo votumo.

Th. May pašalinimas daugumos partijos problemų neišspręs. Nėra nei tokio kandidato, nei tokios „Brexit“ pozicijos, kuri galėtų suvienyti įstatymų leidėjus. Bet kokia nauja pamaina susidurs su ta pačia neišsprendžiama parlamento aritmetika. Konservatorių partija linkusi į sunkesnį „Brexit“ – didesnį nutolimą nuo ES, – tačiau parlamento svorio centras linkęs su bloku bendradarbiauti kuo glaudžiau.

Antradienį Th. May kaip viesulas siautė po Europą, bandydama išpešti nuolaidų iš ES lyderių.

Berlyne ji susitiko su Angela Merkel, Hagoje su Marku Rutte, Briuselyje su Donaldu Tusku ir Jeanu-Claude'u Junckeriu. Trečiadienį jos laukė susitikimas su parlamentu, paskui su ministrų kabinetu, o vėliau ji turėjo skristi į Dubliną susitikti su Leo Varadkaru.

Tačiau šį tvarkaraštį teko keisti.