„Jei negausime, ko norime, uždarysiu vyriausybę, – per piktą ginčą pareiškė D. Trumpas. – Aš ją uždarysiu.“

Tai jis sakė per susitikimą su įtakingu respublikonų dominuojamo Senato demokratu Chucku Schumeriu ir Nancy Pelosi, kuri sausio mėnesį tikriausiai taps demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų pirmininke.

D. Trumpas nori, kad Kongresas sutiktų su 5 mlrd. dolerių (4,38 mlrd. eurų) suma, kurios, pasak jo, reikia šimtų kilometrų užtvarai palei JAV ir Meksikos sieną, bet demokratai nori sutikti su daug mažesne suma ir akcentuoti sienos saugumą, o ne realią sieną.

JAV prezidentas ne kartą grasino uždaryti didžiąją vyriausybės dalį, jei demokratai neparems jo plano. Didelės federalinio finansavimo dalys baigsis gruodžio 21 dieną, tad jei nebus susitarimo, vyriausybė iš dalies bus uždaryta.

Prieš susitikimą su opozicijos lyderiais D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ tvirtino, kad sienos reikia norint užkirsti kelią „didelio masto nusikalstamumui ir ligoms“, kuriuos atneša nelegalūs imigrantai.

„Jei demokratai neduos mums balsų mūsų šaliai apsaugoti, kariškiai pastatys likusias sienos dalis. Jie žino, kaip tai svarbu!“ – rašė jis.

Oponentai sako, kad siena, kuri yra pagrindinis D. Trumpo rinkimų kampanijos pažadas, yra ne tik pinigų švaistymas, bet ir dalykas, kuriuo prezidentas naudojasi ksenofobijai kurstyti.

Politinė aklavietė Vašingtoną paralyžiuoja beveik visus dvejus D. Trumpo valdymo metus. Susiskaldymas palei partinę liniją turi dar labiau padidėti sausio mėnesį, kai demokratai perims Atstovų Rūmų kontrolę.

Šis jėgos balanso pasikeitimas vyksta D. Trumpui susiduriant su vis didesniu baudžiamųjų tyrimų pavojumi ir vis dažniau pasigirstant kalboms apie galimą prezidento apkaltą.