"Esu patenkinta, jog šiandien galiu paskelbti, kad Izraelis ir palestiniečių lyderiai pritarė susitarimui dėl prieigos", - sakė C.Rice per spaudos konferenciją, surengtą po visą naktį viename Jeruzalės viešbutyje vykusių derybų.

Pasak jos, Rafaho pasienio postą, per kurį iš Egipto patenkama į Gazos Ruožą ir atvirkščiai, bus stengiamasi atidaryti lapkričio 25 dieną. Tarp Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto palestiniečiai galės važinėti kolonomis, be to, turi būti pradėtas statyti naujas Gazos Ruožo jūrų uostas, sakė JAV valstybės sekretorė.

C.Rice, kuri nepabijojo rizikuoti savo reputacija ir taip asmeniškai įsitraukti į derybas, atidėjo savo išvykimą į Aziją dalyvauti Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) susitikime, kad dar vienai dienai galėtų likti Jeruzalėje ir paskatintų susitarti dėl sienos tarp Gazos Ruožo ir Egipto.

Gazos Ruožo gyventojų ir prekių judėjimas per sieną laikomas labai svarbiu elementu stiprinant šios skurdžios teritorijos ekonomiką ir didinant galimybes susitarti dėl taikos, Izraeliui rugsėjo mėnesį, po 38 metų okupacijos, pasitraukus iš Gazos Ruožo.

Pasak šaltinių Izraelyje, abi šalys sutiko, kad Rafaho pasienio poste būtų įrengtos kameros, ir kad Izraelio bei palestiniečių pareigūnai stebės postą būdami patalpose už kelių kilometrų. Palestiniečiai reikalavo, kad izraeliečių stebėtojų nebūtų pačiame Rafahe.

Izraelį, kuris po pasitraukimo kontroliavo Gazos Ruožo sienas ir oro erdvę, JAV spaudė vėl atidaryti Rafaho postą, kuris yra pagrindinis šios teritorijos langas į išorinį pasaulį. Izraeliečiams pasitraukus, jis beveik visą laiką buvo uždarytas.

JAV pareigūnai reiškė nepasitenkinimą tuo, ką vadino abiejų šalių nesugebėjimu pasinaudoti Izraelio pasitraukimu iš Gazos Ruožo. Tai buvo pirmas izraeliečių gyvenviečių panaikinimas teritorijose, kurių palestiniečiai nori savo valstybei.