Į vietos parlamentą Landstingą, kuriame yra 31 vieta, mėgins patekti iš viso 223 kandidatai iš penkių skirtingų partijų, įskaitant ir nepriklausomus.

Tikimasi, kad antradienį į rinkimų apygardas slidėmis ar šunų kinkiniais atvyks apie 39 tūkst. grenlandiečių.

Per rinkimų kampaniją dominavo klausimai, kaip spręsti apleistų vaikų, kuriuos paliko alkoholį ir narkotikus vartojantys tėvai, bei ilgų sąrašų dėl gydymosi ligoninėje problemas. Tačiau šiemet buvo primiršti pažadai siekti visiškos nepriklausomybės nuo Kopenhagos, dominavę per paskutinius rinkimus 2002 metais, - netgi aktyviausi nepriklausomybės šalininkai savo dėmesį nukreipė į kitas temas.

"Kandidatai savo rinkėjams siekia pasirodyti kiek įmanoma patikimesni", - sakė politikos analitikas Henrikas Skydsebjergas (Henrikas Skidsebjergas), pažymėdamas, kad politikai nebekalba apie Grenlandijos nepriklausomybę, kuri geriausiu atveju tėra tolima svajonė.

"Grenlandija įstrigo tarp svajonės ir realybės. Ji trokšta ateities, kurioje būtų nepriklausoma, tačiau mes turime problemą - mums trūksta kvalifikuotos darbo jėgos", - teigė dešiniųjų partijos "Demokraterne", kuriai prognozuojama didelė dalis balsų, kandidatas Prebenas Langas.

"Užuot siekę Grenlandijos nepriklausomybės, mes turime ruošti darbo jėgą, gerinti studentų sąlygas ir suteikti jiems motyvaciją, kad jie būtų geriau pasiruošę susidurti su greitai besikeičiančiu pasauliu", - Grenlandijos dienraščio "Groenlands Posten" skiltyje rašė P.Langas.

Darbą baigianti salos koalicinė vyriausybė, sudaryta iš socialdemokratų partijos "Siumut" ir kraštutinių kairiųjų partijos "Inuit Ataqatigiit" (IA), praėjusį rugsėjį žlugo, kai abi partijos nesugebėjo susitarti dėl 2006 metų biudžeto.

Naujausios apklausos rodo, kad parama vyriausybės vadovo Hanso Enokseno partijai "Siumut" nuo 29,2 proc. 2002 metais sumažėjo iki 28,3 proc. - tai ženklas, kad pirmą kartą per 26 metus ji gali būti nustumta nuo valdžios.

Sėkmė prognozuojama vietos roko žvaigždės vadovaujamai partijai "Demokraterne", kurios populiarumas nuo 16,3 proc. per praėjusius rinkimus išaugo iki 25,8 proc.

Rinkimų apygardos antradienį dirbs nuo 9 val. iki 20 val. vietos (nuo 14 val. iki 00 val. Lietuvos) laiku. Pirmųjų rezultatų tikimasi sulaukti trečiadienį maždaug 4 val. Lietuvos laiku.

2,1 mln. kv.km ploto Grenlandija, kurios 80 proc. paviršiaus dengia ledas, yra didžiausia pasaulio sala. Joje gyvena 57 tūkst. žmonių, iš kurių 50 tūkst. yra vietos inuitų (eskimų) palikuonys. Sala, kuri priešingai negu Danija, nepriklauso Europos Sąjungai, nuo 1979 metų turi autonomiškos provincijos statusą.