Milane vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Pavlo Klimkinas teigė, kad tai jau penktas iš eilės šios organizacijos ministrų susitikimas, kuriame dominuoja destabilizuojamo Rusijos elgesio Europoje tema.

„Tai - didelė grėsmė Europos saugumui“, - kalbėjo Ukrainos diplomatijos vadovas.

„Šiemet Rusija neatsitraukė, o išplėtė savo agresyvius veiksmus“, - pridūrė P. Klimkinas.

Lapkričio 25 dieną jūroje įvykusi konfrontacija buvo pirmasis atviras karinis incidentas tarp Rusijos ir Ukrainos nuo 2014-ųjų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį.

Susitikime P. Klimkinas žadėjo, kad Ukraina kreipsis į Jungtines Tautas (JT), reikalaudama „skubaus atsako į šį agresyvų veiksmą“.

„Deklarcijų neužtenka - reikia imtis veiksmų“, - pabrėžė jis.

Ukrainos URM vadovas, be kita ko, pareikalavo „nedelsiant paleisti ir saugiai grąžinti į Ukrainą“ sulaikytus jūrininkus ir laivus. Ministrui šiuo klausimu antrino ir Europos Sąjungos užsienio politikos įgaliotinė Federica Mogherini.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pasmerkė „Ukrainos elgesį“ ESBO susitikime ir Vakarų jai teikiamą paramą.

Be to, S. Lavrovas kritikavo „beatodairišką NATO plėtrą, ... JAV priešlėktuvinės gynybos sistemų dislokavimą Europoje bei neteisėtas sankcijas, (įvestas prisidengiant) išgalvotais pretekstais“.