Per lapkričio 27 dieną surengtą reidą daugiau nei 600 policijos pareigūnų iš nusikaltėlių neteisėtai pasistatytų vilų išgynė per 30 „Casamonica“ mafijos klanui priklausančių asmenų. Po iškeldinimo praėjus kelioms dienoms, dalis gyventojų būriavosi prie dabar jau buvusių namų, skųsdamiesi, kad neleista pasiimti jiems priklausančių daiktų, skelbia „Daily Mail“.

„Nesiliausime tol, kol teritorijos negrąžinsime gyventojams“

Pareigūnai buvo nusiteikę itin nuožmiai ir gailestingumo demonstruoti nebuvo linkę: buldozeriai pietrytiniame Romos Quadraro rajone vertė pastatus ir traiškė sodų tvoras. Tokią iniciatyvą itin palankiai įvertino ir Italijos vidaus reikalų ministras, kurio radikaliosios dešinės partija „League“ garsėja prieš imigrantus nukreipta politika. M. Salvini – politikas, sukėlęs nemenką ažiotažą savo planais atlikti Italijoje gyvenančių romų surašymą.

„Neketinu nusiraminti ir sustoti, kol nebus su žeme sulygintos visos iki vienos tiems nelemtiems žmonėms priklausančios vilos“, – teigia ministras.

„Šiandien sunaikintos pirmos dvi vilos“, – patvirtino Romos merė Virginia Raggi, kai policija iš prabanga alsuojančių namų, dekoruotų paauksuotomis gyvūnų statulomis, įspūdingais sietynais ir freskų imitacijomis, nešė lauk paskutinius baldus.

„Bus nugriautos visos aštuonios vilos. Nesiliausime tol, kol teritorijos negrąžinsime Romos gyventojams“, – teigia merė.

Griūvant nelegalių rūmų sienoms, „Casamonicos“, daugiausia besiverčiančios narkotikais, sukčiavimu ir turto prievartavimu, nariai negailėjo keiksmų.

Dalis gyventojų, kol burzgė buldozeriai, sėdėjo ant žemės susiėmę už galvos. Kiti nevaldė emocijų ir skundėsi esą persekiojami kaip žydai valdant Italijos diktatoriui Benito Mussolini. Namų netekusieji tvirtina, kad niekas jų iš anksto apie iškeldinimą neinformavo, o jie ne tik neturi, kur glaustis patys, bet ir nežino, ką daryti su savo vaikais. „Casamonica“ klano samdytas advokatas Italijos žiniasklaidai sakė bandysiąs užginčyti įsaką pastatus griauti.

Mafijos organizacija garsėja ir savo ekstravagancija – jų vilų dekoras primena filmų scenografiją, kur karaliauja auksas bei marmuras. Be to, skiriamasis mafijozų ženklas – prabangūs „Rolex“ laikrodžiai. Mafijos klanas labai didžiuojasi savo romų kilme.

Kaip skelbia BBC, jie birželį aktyviai priešinosi valdančiajai nacionalistų partijai, panorėjusiai atlikti romų bendruomenės surašymą.

Štai ką apie mafijos vilų naikinimą pareiškė Romos merė: „Šiandien istorinė diena visai Romai ir romėnams“. Italijos sostinę valdanti politikė priklauso politiniam „Penkių žvaigždučių“ judėjimui, sulaukusiam nemenkos kritikos dėl nepakankamų pastangų rūpinantis Italijos sostinės švara.

„Pagaliau bus padėtas taškas tiek metų trunkančioje neteisėtos veiklos istorijoje ir pasiųsta aiški žinutė visam „Casamonica“ klanui“, – akcentuoja merė.

Mafijos klano šeimos iš savo namų buvo išprašytos žvarbų vėlyvo rudens rytą – marmuru išklotomis grindimis trepsėjo sunkūs pareigūnų batai.

Didžiulė auksu dengta žirgo statula viename kambaryje, persiški kilimai, aukso spalvos užuolaidos vonios kambaryje, įspūdingo dydžio vazos ir porcelianiniai tigrai – štai vos keli tipiški kinematografiško „Casamonica“ pamėgto interjero elementai.

Ištaigingos laidotuvės

Po daugybės metų priedangoje mafijos šeima visuomenės akiratyje atsidūrė po itin melodramatiškų ir pompastiškų vieno iš klano donų Vittorio Casamonicos laidotuvių 2015 metais. Per laidotuves orkestras grojo teminę dainą iš legendinės kino juostos „Krikštatėvis“.

Dono karstą gabenusią karietą traukė šeši juodi žirgai, iš sraigtasparnio gedintiems ant galvų buvo barstomi rožių žiedlapiai, minia laikė plakatus su tokiais užrašais kaip „Užkariavai Romą, o dabar užkariausi rojų“.

Kai kurie „Casamonica“ mafijozų namus lygina su televizijos serialo „Gomorrah“, pasakojančio apie Neapolio mafiją ir paremto Camorros nusikaltėlių šeimos istorija, scenografija.

„Casamonica“ mafijos klanas jau kelis dešimtmečius asocijuojasi su nusikaltimais Romos pietrytiniuose rajonuose, tačiau būtent minėtosios pretenzingos laidotuvės pagaliau atvėrė akis politikams, ir jie ėmė reikalauti mafijos klano baudžiamosios atskaitomybės.

Mafijos boso V. Casamonicos, kuriam Romoje 2015 metais buvo surengtos įspūdingos laidotuvės, dukra sulaukė didžiulės pykčio bangos, savo tėvą palyginusi su popiežiumi Pranciškumi, 2015 metų rugsėjį rašė thelocal.it.

Vera Casamonica kaip reikiant įsiutino Italijos politikus, po ištaigingų laidotuvių praėjus keliems mėnesiams pasirodžiusi nacionalinio transliuotojo „Rai“ laidoje, kur aršiai gynė sprendimą palaidoti tėvą tarsi kokį karalių. Maža to, mafijos tėvą ji palygino su Katalikų bažnyčios lyderiu. Laidoje „Porta a Porta“ ji pareiškė, kad jos tėvas „yra puikus tėvas – kaip popiežius Pranciškus“.

Laidotuvių metų karstą karietoje tempė juodi žirgai, o orkestras grojo teminę melodiją iš filmo „Krikštatėvis“. Ant gedinčiųjų galvų iš sraigtasparnio byrėjo rožių žiedlapiai.

„Be jokių abejonių, viską pakartočiau dar kartą“, – pareiškė V. Casamonica.

Iš piloto, kurio sraigtasparnis virš miestiečių galvų mėtė žiedlapius, buvo atimta licencija, nes jis mieste skrido mažesniame aukštyje nei leidžiama.

„Iš kur, po perkūnais, mes galėjome žinoti, kad jis negali to daryti? Tai jis išmano savo darbą, tai jis turėjo mus perspėti, jog tai neleistina“, – laidoje piktinosi mafijos tėvo dukra.

Paklausta apie „Krikštatėvio“ muzikos pasirinkimą, ji pridūrė: „Mano tėvui labai patiko tiek filmas, tiek daina. Norėjome išpildyti jo norą, tik tiek“.

Virginia Raggi

Don Bosco bažnyčioje, kur vyko laidotuvės, ant sienos buvo pakabintas ir velionio portretas, kuriame jis vilki panašiai kaip popiežius.

„Jis tikrai neapsirengęs kaip popiežius. Jis mūvi mėlynas kelnes, kurių greičiausiai nepastebėjote. Greičiausiai tiesiog neteisingai supratote tai, ką pamatėte“, – teigė moteris.

Laidoje dalyvavo ir V. Casamonicos anūkas Vittorino. Jis primygtinai neigė, kad jo senelis buvo mafijos bosas.

„Jis tebuvo mūsų šeimos galva, daugiau nieko“, – tvirtino jis.

Parodžius laidą, Italijos Demokratų partijos pradėjo aiškintis, kaip galėjo atsitikti, kad šios skandalingos šeimos atstovai atsidūrė valstybei priklausančios televizijos eteryje. Pareigūnams buvo pavesta išspręsti šį rebusą.

Naujienų agentūros „Ansa“ išplatintame pareiškime, jie teigė: „Tai buvo pasidygėjimą keliantis ir įžeidžiantis spektaklis, papiktinęs, visų pirma, visus dorus Romos gyventojus, o dabar ir visus italus, kurie buvo priversti mokesčių mokėtojų išlaikomo televizijos kanalo eteryje stebėti, kaip Casamonicos šeimos nariai lyginasi su Bažnyčios lyderiais“.

Pareiškime taip pat buvo teigiama, kad šios pompastiškos laidotuvės buvo įžeidimas visiems „kovojantiems su mafija ir įstatymų nesilaikančiais“ ir tiems, kurie dėl šių idealų rizikuoja savo gyvybe.

Tuometinis Italijos vidaus reikalų ministras Angelino Alfano ir tuometinis Italijos sostinės meras Ignazio Marino sakė, kad mafijos vadeivos laidotuvės buvo „pasibjaurėtinas spektaklis“, o miesto policijos vadovas prisipažino, jog tai buvo „akivaizdus sistemos klaidos pavyzdys“.

Likus dienai iki laidotuvių, teisėjas paskyrė teismo datą 59 asmenims, kaltinamiems ryšiais su machinacijų schema, susijusia su Romos savivaldybės viešaisiais konkursais.

Nors niekada oficialiai kaltu dėl vadovavimo mafijos sindikatui jis ir nebuvo pripažintas, 65 metų nusikaltėlis, miręs nuo vėžio, buvo „Casamonica“ mafijos klano, besivertusio prekyba narkotikais, sukčiavimu ir turto prievartavimu, vadas.

Namai – prabangūs iki absurdo

Liepą 33 nusikaltėlių grupuotės nariai buvo sulaikyti per reidus ekstravagantiškuose namuose, pilnuose veidrodžių paauksuotais rėmais, gyvūnus vaizduojančių statulų ir karalių rūmams gėdos nepadarysiančių baldų. Iš viso buvo sulaikyti 22 vyrai ir 11 moterų.

Iki absurdo prabangiuose namuose sukaupta daugybė brangių daiktų, tarp kurių – realaus dydžio iš marmuro pagamintas leopardas. Netrukus viešumoje pasirodė liepą sulaikytųjų nuotraukų. Vienas iš jų – Ottavio Spada, kuris socialiniuose tinkluose gyrėsi šampano upėmis ir juvelyriniais dirbiniais su deimantais.

Vieno iš vyresnių mafijos klano veikėjų Massimiliano Casamonica žmona Debora Cerreoni apsisprendė bendradarbiauti su policijos pareigūnais ir išdavė jiems savo dabar jau buvusius bendražygius. Būtent ji policininkams papasakojusi, kad „Rolex“ – mylimiausias nusikaltėlių laikrodis, savotiškas jų simbolis.

Nusikaltėlių grupuotė savo nariams mirtinai prigrasiusi jokiais būdais neišduoti bendražygių, nes priešingu atveju gresia žiaurus susidorojimas.

„Jie žiaurūs žvėrys, žmones kapojantys į gabalus“, – teigia vienas policijos liudininkas. Nusikaltėlių auka tapo ir vienas garsus italų komikas: nemalonę jis užsitraukė negrąžinęs didžiulės sumos pinigų.

Vasarą policijos surengtų reidų metu pareigūnai konfiskavo per 50 tūkst. eurų grynaisiais, įšaldė banko sąskaitas, nusavino daugybę automobilių ir dešimtis prabangių laikrodžių.

Su mafija kovojanti kaltintoja Michele Prestipo sako: „Neretai jiems visai nėra reikalo naudoti agresijos, nes pakanka vien pasakyti žodį „Casamonica“.

Gavę daugiau žvalgybos duomenų, policininkai ankstų rytą šturmavo minėtuosius aštuonis prabangius namus.

V. Raggi teigimu, dalis per operaciją perimtų vilų pastatytos archeologinės svarbos teritorijoje. „Kai kurie namai netgi buvo inkorporuoti į istorinį „Felice Aqueduct“ kompleksą“, – apie XVI amžiaus miesto akveduką kalbėjo Italijos sostinės merė. Ji „Casamonica“ mafijos klaną kaltina pasiekus vietos valdininkų pokyčių juos dominančioje miesto dalyje, ir tokiu būdu užsitikrinus laisvas rankas terorizuoti sąžiningus Romos gyventojus.

Per ankstesnius reidus 2012 metais policijos pareigūnai sulaikė 39 „Casamonica“ narius, tačiau nusikaltėlių tinkas toks didelis, jog jo veiklos sutrikdyti praktiškai nepavyko. Per 2010 metų policijos operaciją, nukreiptą prieš mafiją, pareigūnai perėmė mažiausiai 10 mln. eurų verto turto – prabangių automobilių, daiktų, nekilnojamojo turto ir sąskaitų įvairiuose bankuose.

„Casamonica“: kas jie?

Šis nusikaltėlių klanas, kurio kilmė siejama su romų bendruomene, pareigūnų kaltinimas į miesto valdžią infiltravęs savo žmonių ir papirkinėjantis politikus.

„Casamonica“ klanas savo veiklą pradėjo kaip romų kilmės organizuoto nusikalstamumo šeima, į Romą atsikėlusi iš pietinių Italijos teritorijų, tačiau, laikui bėgant, ji kaip reikiant išaugo ir ėmė kontroliuoti nemenką dalį visų Italijos sostinės nelegalių veiklų. Klano nariai tiesioginiame eteryje yra grasinę žurnalistams, jie siejami ir su daugybe nužudymų.

„Repubblica“ ir televizijos kanalo „Tg2“ žurnalistai, atvykę į nusikaltėlių būstinę Romoje, sulaukė mafijos šeimos narių grasinimų lazdomis.

Remiantis pareigūnų turimais duomenimis, klanui vadovauja Giuseppe Casamonica. Po dešimties už grotų praleistų metų šiemet jis išėjo į laisvę.

Klanas labiausiai išgarsėjo dėl turto prievartavimo ir skolinimo už neįtikėtinai dideles palūkanas. Pavyzdžiui, buvo atvejis, kai asmeniui, iš nusikaltėlių pasiskolinusiam 10 tūkst. eurų, teko grąžinti 600 tūkst. eurų, skelbia „Repubblica“. Dažniausiai nuo mafijos nukentėję asmenys bijo liudyti, nes tai gresia žiauriu susidorojimu.

„Casamonica“ klanas ir jam paklūstančios atšakos kontroliuoja dideles Romos rytinės dalies ir pakrantės teritorijas. Remiantis apytiksliais pareigūnų skaičiavimais, iš nelegalios veiklos nusikaltėliai pastatė 90 mln. eurų vertės imperiją. Vienas iškalbingas nusikaltėlių žiaurumą įrodantis faktas – jie bare sumušė neįgalią moterį.

Pareigūnai ir valdininkai priversti pripažinti, jog laiku nepastebėjo ir deramai neįvertino klano gimimo XX amžiaus 9-ąjį ir 10-ąjį dešimtmečiais. Tuo metu jie visą dėmesį ir pastangas skyrė kitoms organizuoto nusikalstamumo grupuotėms. Toks aplaidumas leido „Casamonica“ klanui sustiprėti ir išaugti.

Kaip teigiama 2015 metais „Corriere delle Sera“ publikuoto tyrimo išvadose, klanui iš 43 šeimų priklauso daugiau nei tūkstantis asmenų. Per visą tą laiką niekas nedrįso stoti prieš organizaciją, o tai pareigūnams kaip reikiant apsunkina pastangas nusikaltėlius pažaboti.

2012 metais Italijos policija dėl narkotikų kontrabandos sulaikė 39 grupuotės narius, tačiau bent mažumėlę pakenkti klano galios struktūrai pareigūnams nepavyko. 2010 metų policijos reido metu buvo konfiskuota nusikaltėlių turto už 10 mln. eurų – prabangių automobilių, nekilnojamojo turto ir kitų vertingų daiktų. 2002 ir 2003 metais rengti reidai klanui nepadarė absoliučiai jokios žalos.