Xi Jinpingas kalbėjo vizito Portugalijoje metu. Portugalijoje Kinijos prezidentas apsilankė po G20 šalių viršūnių susitikimo Buenos Airėse, kur Kinija ir Jungtinės Valstijos susitarė dėl prekybos karo paliaubų.

„Nors visas pasaulis susiduria su daugybe iššūkių, Kinija visada laikysis tarpusavio pagarbos ir taikios plėtros principų bei skatins taiką ir stabilumą“, - trumpoje kalboje sakė Xi Jinpingas. Prezidentas pridūrė Portugalijoje pajutęs žmonių siekį kurti „taiką, stabilumą, gerovę ir geresnį gyvenimą“.

Per jo dviejų dienų vizitą Lisabonoje Portugalija ir Kinija pasirašė susitarimo memorandumą dėl bendradarbiavimo vystant Pekino „Juostos ir kelio“ iniciatyvą, kuria siekiama išplėsti jungtis jūra ir sausuma tarp Azijos, Afrikos ir Europos, skiriant milijardus dolerių infrastruktūros plėtrai.

Xi Jinpingo vizitas sustiprino jau ir taip nesilpną Kinijos poziciją Portugalijoje, augant Rytų galiūnės investicijoms įvairiose srityse, nuo energetikos iki bankininkystės.

Memorandumas aprašo bendradarbiavimą įvairiose srityse, tarp jų skaitmeninio ryšio ir elektromobilių, teigiama Portugalijos premjero administracijos išplatintame pranešime.