Matthew Hedgesas penkis mėnesius be teismo buvo kalinamas vienutėje, o galiausiai lapkritį oficialiai įkalintas pripažinus kaltu dėl šnipinėjimo, ką jis visada neigė. Jaunas vyras buvo sulaikytas gegužės 5 dieną Dubajuje pakeliui namo po dviejų savaičių akademinės komandiruotės, susijusios su jo rašoma disertacija apie Persijos įlankos saugumo politiką. Laimei, praėjus vos savaitei po nuosprendžio paskelbimo, 31 metų britas atsidūrė tarp dešimčių laimingųjų, kuriems, minint valstybinę šalies dieną, tradiciškai suteikiama malonė.

Dabar M. Hedgesas žurnalistams papasakojo, ką jam teko išgyventi. Vyras teigia, kad buvo verčiamas stovėti surakintomis kojomis, o kartais apklausos jo vienutėje Abu Dabio kalėjime trukdavusios net 15 valandų, skelbia „The Times“.

Dar prieš išvykstant į Jungtinius Arabų Emyratus 31 metų vyrui buvo diagnozuota depresija ir nerimo sutrikimai. Savo kankintojų jis meldęs duoti jam skirtų vaistų, tačiau šie to nė klausyti nenorėję.

Jo žmona 27 metų Daniela Tejada Jungtinių Arabų Emyratų pareigūnams siuntė britų sveikatos priežiūros institucijos patvirtintą jo diagnozės išrašą, tikėdamasi, kad tai padės gauti vaistų.

Kai per prievartą jam galiausiai buvo sugirdytas pavojingas ir itin stprus medikamentų kokteilis, britas prisimena jautęs „siaubą ir bejėgystę“. Vaistai paskatino mintis apie savižudybę, prasidėjo traukuliai, tad kurį laiką jis praleido ligoninėje. Vienas gydytojas, esą, nusistebėjęs, kaip jis iš viso dar gali paeiti.

Įkalinimo metu M. Hedgesas sulaukė Jungtinių Arabų Emyratų pareigūnų siūlymo dirbti jiems dvigubu agentu „ir vogti informaciją iš užsienio reikalų ministerijos“.

Matthew Hedgesas

„Fiziškai manęs nekankino, tai buvo psichologinis smurtas. Ta prasme jaučiausi siaubingai kankinamas. Visą laiką jutau, kaip man virš galvos kybo Damoklo kardas“, – teigia 31 metų britas ir pridūrė, jog jam buvo grasinama, kad bus sumuštas ir perkeltas į karinę bazę užsienyje.

Kai dėl vienutėje įsuktų fluorescencinių lempų prasidėjo migrena, jis praktiškai visas dienas praleisdavo aklinoje tamsoje, o šviesą įsijungdavo tik tada, kai valgydavo.

Galiausias britas buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Laimei, jam suteikta malonė, ir lapkričio 26 dieną jis galėjo grįžti atgal į Didžiąją Britaniją. Šios pergalės pavyko pasiekti po sudėtingų derybų su Jungtiniais Arabų Emyratais, kurioms vadovavo užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, tačiau M. Hedgesas ir toliau vadintas MI6 šnipu – tai teiginys, kurį neigė tiek akademiko šeima, tiek kolegos.

Vyras sako ir po šiai dienai niekaip nesuprantantis, kodėl Jungtinių Arabų Emyratų pareigūnams užkliuvo būtent jis. MI6 vadovas Alexas Youngeris taip pat teigia buvęs nustebintas, jog M. Hedgesas susietas su jų žinyba.

Tardytojai sakė, kad informacijos, jog vertėtų juo pasidomėti, sulaukė iš anoniminių šaltinių. M. Hedgesas, kuris nemano, jog vertėtų kaltinti jo mokslinio tyrimo konsultantus, įsitikinęs, kad buvo sekamas, buvo klausomasi ir jo telefono.