R. Muelleris dokumentuose teismui rašo, kad M. Flynnas, kuris pernai prisipažino melavęs apie savo kontaktus su rusais po D. Trumpo pergalės 2016-ųjų lapkritį vykusiuose rinkimuose, talkino tyrėjams savo byloje ir kitose neįvardijamose federalinėse baudžiamosiose bylose. Jis, be kita ko, buvo apklaustas 19 kartų.

Specialusis prokuroras Vašingtono federaliniam teismui taip pat nurodė, kad nors M. Flynnas padarė „rimtą pažeidimą“, šis į atsargą išėjęs trijų žvaigždučių generolas ir buvęs Pentagono žvalgybos vadovas nepriekaištingai vykdė karinę ir valstybės tarnybą.

Netikėta R. Muellerio rekomendacija buvo paskelbta prieš laukiamą nuosprendį M. Flynnui. Nuosprendžio paskelbimas per šiuos metus buvo net keturis kartus atidėtas. Atidėjimai liudija, kad anksčiau su tyrėjais nebendradarbiavęs M. Flynnas galėjo tapti vertingu liudininku.

„Atsižvelgus į kaltinamojo svarią pagalbą ir kitus toliau išdėstytus dalykus (jam) bus tinkama ir garantuojama švelnesnė iš rekomenduojamų bausmių; tarp jų – ne įkalinimo bausmė“, – sakoma teismui pateiktame dokumente.

Buvusio Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais padarytas kaltės pripažinimo pareiškimas buvo pirmasis R. Muellerio tyrime dėl galimo D. Trumpo rinkimų komandos narių susimokymo su Rusija.

Tai, kad M. Flynnas rinkimų kampanijos metu buvo vienas iš D. Trumpo artimiausios aplinkos žmonių ir lydėjo jį į visus svarbiausius renginius, taip pat pasakė svarbią kalbą 2016 metų liepą vykusiame Respublikonų partijos suvažiavime, o pirmosiomis naujojo prezidento darbo savaitėmis vadovavo visam Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo aparatui, pavertė jį potencialiai labai vertingu liudininku.

Tačiau esama nuomonių, kad dėl paties M. Flynno problemų ta jo, kaip liudininko, vertė kelia rimtų abejonių.

2017 metų sausio 24-ąją, keturios dienos po D. Trumpo inauguracijos, M. Flynnas apklausiamas tyrėjų melavo apie 2016-ųjų gruodį vykusius savo pokalbius su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose Sergejumi Kisliaku.

Tuose pokalbiuose, kuriuos, regis, įrašė JAV žvalgyba, M. Flynnas, panašu, mėgino pakenkti tuometinio prezidento Baracko Obanmos politikai sudarant politinius susitarimus su Maskva.

Kiti federaliniai baudžiamieji tyrimai

Tuo metu B. Obama planavo skelbti Rusijai sankcijas dėl kišimosi į 2016-ųjų rinkimus. M. Flynnas ragino Maskvą į tai neatsakyti, nes D. Trumpas esą galėtų atšaukti tas sankcijas.

Keliomis savaitėmis vėliau M. Flynnas buvo priverstas atsistatydinti, paaiškėjus, kad jis taip pat melavo aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnams apie savo derybas su S. Kisliaku.

2018-ųjų kovą per antrą pokalbį su FTB pareigūnais M. Flynnas pamelavo apie savo 530 tūkst. dolerių vertės lobizmo kontraktą su Turkija, apie kurį nebuvo pranešęs.

„Tuo metu kaltinamasis buvo nacionalinio saugumo patarėjas ir D. Trumpo kampanijos patikėtinis, viešai reiškęs nuomonę užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimais“, – sakoma teismui pateiktame R. Muellerio dokumente.

Nors R. Muelleris rekomendavo palikti M. Flynną laisvėje, savo memorandume jis neužsiminė, ką buvęs nacionalinio saugumo patarėjas pasakė specialiojo prokuroro komandai apie D. Trumpo kampanijos veiklą ir jos ryšius su Maskva.

R. Muelleris nustatė keletą atvejų, kai D. Trumpo komandos nariai kontaktavo su rusų pareigūnais, įskaitant respublikono patarėjų bandymus 2016 metais suorganizuoti D. Trumpo susitikimą su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

Tuo metu buvęs JAV prezidento advokatas Michaelas Cohenas praėjusią savaitę prisipažino teisme, kad melavo Kongresui apie savo darbą, kurį atliko svarstant vieną D. Trumpo nekilnojamojo turto sandorį Rusijoje.

Niujorko teisme jis prisipažino, kad 2017-aisiais JAV Senato Žvalgybos komitetui davė neteisingus parodymus dėl planų pastatyti Maskvoje dangoraižį „Trump Tower“.

Be kita ko, M. Cohenas buvo sakęs Kongresui, kad visos diskusijos dėl „Trump Tower“ statybų Maskvoje projekto baigėsi 2016 metų sausį, nors iš tikrųjų jos tęsėsi iki tų metų birželio.

R. Muelleris aiškinasi, ar D. Trumpo rinkimų kampanija 2016 metais buvo susimokiusi su Maskva, kad būtų dedamos pastangos pakenkti respublikonų kandidato oponentei demokratei Hillary Clinton, taip pat ar D. Trumpas siekė neteisėtai trukdyti vykdyti teisingumą.

Dar vienas dokumentas rodo, kad R. Muelleris galimai turi įrodymų, jog buvęs D. Trumpo kampanijos konsultantas Rogeris Stone'as siekė koordinuoti veiksmus su vyriausybių paslaptis viešinančiu tinklalapiu „WikiLeaks“.

Pastaroji organizacija kaltinama paviešinusi tūkstančius elektroninių laiškų, rusų žvalgybos pavogtų iš iš D. Trumpo tuometės varžovės demokratės H. Clinton kampanijos serverių.

Antradienį paskelbto memorandumo dėl M. Flynno itin įslaptintas priedas pateikė dar daugiau užuominų. Dokumente sakoma, kad M. Flynnas bendradarbiauja su dar vienu ar daugiau federalinių baudžiamųjų tyrimų, susijusių su D. Trumpo kampanija, tačiau tiems tyrimams vadovauja ne R. Muelleris.

Kaip pranešama, į tyrėjų akiratį taip pat yra patekę D. Trumpo finansiniai ryšiai su Rusija per jo nekilnojamojo turto verslą.