Japonija ketina įgyti bent vieną lėktuvnešį pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – šalis mėgina pasipriešinti Kinijos jūrinei ekspansijai Ramiajame vandenyne.

Vyriausybė patobulins du dabar turimus „Izumo“ klasės sraigtasparnių nešėjus, kad jie galėtų nešti ir paleisti naikintuvus, teigiama žiniasklaidos pranešimuose. Manoma, kad šie planai bus įtraukti į naujausias gynybos gaires, kurios bus paskelbtos kitą mėnesį.

Praėjusią savaitę verslo leidinys „Nikkei“ pranešė, kad prabėgus metams po to, kai Donaldas Trumpas paragino Tokiją įsigyti daugiau JAV pagamintos ginkluotės, Japonija pasirengusi iš JAV įsigyti šimtą radarais sunkiai susekamų naikintuvų F-35, kurie kainuotų daugiau nei 7,7 mlrd. eurų.

Šis užsakymas prisidės prie 42 jau iš JAV įsigytų F-35 naikintuvų. Manoma, kad perdarytas „Izumo“ nešėjas galėtų ant savo denio ir nešti būtent F-35 naikintuvus, kurie pasižymi gebėjimu pakilti vertikaliai.

F-35 naikintuvas kyla nuo lėktuvnešio

Japonijos premjeras Shinzo Abe rugsėjį D. Trumpui sakė, kad kokybiška karinė įranga bus „svarbi siekiant sustiprinti Japonijos gynybą“.

Perdariusi du 248 metrų ilgio „Izumo“ klasės laivus, kurių kiekvienas gali nešti iki 14 sraigtasparnių, Japonija iš esmės įgis pirmuosius lėktuvnešius nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Kritikai sako, kad toks veiksmas pažeidžia šalies pokario konstitucinį įsipareigojimą išskirtinai gynybiniam kariuomenės vaidmeniui.

Ankstesnės Japonijos vyriausybės atmetė mintis įsigyti lėktuvnešių ir laikėsi pokario susitarimo, kad tokių laivų pajėgumai gali būti vertinami kaip puolamieji, o tuomet atsiras tikimybė pažeisti „pacifistinę“ šalies konstituciją.

Pastarojoje Baltojoje gynybos knygoje Japonija pažymi, jog Kinija įsigijo ir statė lėktuvnešius, kad galėtų sėkmingai plėstis Ramiajame vandenyne netoli nuo nutolusių Japonijos pietvakarinių salų.

Suintensyvėjusi Kinijos karinio jūrų laivyno veikla toli nuo jos krantų esančiuose vandenyse prisidėjo prie abipusės įtampos dėl Senkaku salų. Tai negyvenamų salelių grupė Rytų Kinijos Jūroje, diplomatinių Japonijos ginčų su Kinija ir Taivanu objektas. Į Japonijos administruojamas salas pretenzijas reiškia Kinija – čia šios salos vadinamos Diaoju.

„Siekiama, kad „Izumo“ būtų galima naudoti įvairiems tikslams“, – šią savaitę žurnalistams sakė Japonijos gynybos ministras Takeshi Iwaya.

Pasak dienraščio „Mainichi Shimbun“, lėktuvnešiai bus dislokuoti taip, kad galėtų ginti nutolusias Japonijos pietvakarių salas.

Rugpjūtį išleistoje Baltojoje gynybos knygoje taip pat pažymimas susirūpinimas dėl Kinijos karinių išlaidų ir karinio jūrų laivyno veiklos Pietų Kinijos jūroje.