Remiantis žiniasklaidos pranešimais, A. Mamutas už 129 mln. dolerių jau pardavė savo įspūdingo dydžio ir prabangos jachtą „Kibo“. Naujasis savininkas, kurio tapatybė neskelbiama, pirkinį pervadino „Grace“. Yra duomenų, jog šiuo metu jachta plaukia į Gibraltarą. Laivas specializuotoje statykloje buvo pagamintas 2014 metais. Įdomi detalė: vienas iš įspūdingiausių jachtoje buvusių daiktų – itin nuodingos žuvies fugu oda aptrauktas staliukas.

Verslo magnatas iš Rusijos Vladimiras Potaninas vasarą taip pat pardavė vieną savo jachtą, šiuo metu bando parduoti dar dvi. Milijardierius Igoris Makarovas, „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše užimantis 46-ąją vietą, taip pat bando atsikratyti savo laivo – ir už jį tikisi gauti 175 mln. dolerių.

Žiniasklaida akcentuoja, jog visi šie turtuoliai savo „plaukiojantį turtą“ stengiasi parduoti norėdami augančios makroekonominės krizės akivaizdoje turėti kuo daugiau grynųjų lėšų. Juo labiau, kad dabartinė rinkos situacija leidžia jachtas pardavinėti itin brangiai. Be to, oligarchai baiminasi dėl jiems taikomų sankcijų jachtas paprasčiausiai prarasti.

Tuskas: ES gruodį pratęs sankcijas Maskvai

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas praėjusį penktadienį pareiškė esąs „įsitikinęs“, kad Europos Sąjunga gruodį iš naujo pratęs sankcijas Rusijai dėl Maskvos agresijos Ukrainoje.

„Padėties eskalavimas Azovo jūroje mums yra didelio susirūpinimo priežastis. Rusijos jėgos panaudojimas prieš laivus – nepriimtinas“, – į Argentiną atvykęs D. Tuskas sakė žurnalistams prieš prasidedant Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimui.

„Europa vieningai palaiko Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą. Štai kodėl esu įsitikinęs, kad ES gruodį pratęs sankcijas Rusijai“, – pridūrė jis.

Lapkričio 25 d. Rusijos laivai apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus, apkaltinusi juos nelegaliai įplaukus į Rusijos vandenis prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų.

Lapkričio 28 d. Ukraina 30-čiai dienų įvedė karo padėtį 10-yje savo regionų prie Rusijos, Juodosios jūros ir Azovo jūros.

Smarkiai padidėjus įtampai nuogąstaujama, kad gali kilti platesnio masto eskalacija.

JAV ragina griežtinti sankcijas

Europos Sąjunga po incidento Kerčės sąsiauryje turėtų aktyviau palaikyti Ukrainą sugriežtindama sankcijas Rusijai, antradienį pareiškė JAV Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.

„Norėtume, kad mūsų sąjungininkės Europoje labiau pasistengtų dėl pagalbos Ukrainai. Jungtinių Valstijų vyriausybė užėmė labai tvirtą poziciją paramos Ukrainai klausimu. Norėtume, kad kitos šalys taip pat padarytų daugiau“, – sakė ji.

Anot H. Nauert, visų pirma Europos šalių vyriausybės galėtų įvesti Rusijai veiksmingesnių sankcijų.

„Daugelis vyriausybių paskelbė sankcijas Rusijai už jos veiksmus Kryme, Ukrainoje. Ne visos tos sankcijos, kaip man paaiškino ekspertai, yra nuosekliai vykdomos“, – pažymėjo Valstybės departamento atstovė.

Pasak H. Nauert, Europos šalims, per kurias bus nutiestas dujotiekis „Nord Stream 2“, taip pat reikėtų susimąstyti, ar jis iš tiesų joms reikalingas.

„Manau, Europos šalims reikėtų savęs paklausti: ar jos iš tiesų nori tęsti „Nord Stream 2“ projekto įgyvendinimą? Juk tai padeda Rusijos vyriausybei“, – kalbėjo ji.