„Per vakar vakare surengtus pietus, į kuriuos pakvietė JAV prezidentas D. Trumpas ir pirmoji šalies ponia, kaip įprasta per daugiašalius susitikimus, įvyko keletas neformalių pokalbių su pasaulio šalių lyderiais, taip pat V. Putinu“, – pranešė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders, atsakydama į žurnalistų klausimą, ar lankydamasis Buenos Airėse D. Trumpas susitiko su Rusijos prezidentu.

Kiek anksčiau numatytą oficialų susitikimą su V. Putinu JAV prezidentas atšaukė, savo sprendimą aiškindamas Kerčės sąsiauryje susidariusia situacija, primena BBC.

D. Trumpas, be kita ko, atšaukė ir šeštadienį turėjusią įvykti spaudos konferenciją, sakydamas, kad taip elgiasi norėdamas išreikšti pagarbą penktadienį mirusio buvusio JAV prezidento George‘o H. W. Busho artimiesiems.

Toks sprendimas suteikė D. Trumpui galimybę išvengti sau nepatogių klausimų ne tik apie Argentinoje surengtą viršūnių susitikimą, bet ir apie specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vykdomą tyrimą, šiuo metu jau priartėjusį prie baigiamojo etapo.

Kaip skelbia Kinijos žiniasklaida, D. Trumpo ir Kinijos komunistų partijos generalinio sekretoriaus Xi Jinpingo darbinis susitikimas, įvykęs pasibaigus viršūnių susitikimui, davė apie tikrą proveržį bylojančius rezultatus: D. Trumpas, esą, sutiko atidėti Kinijos eksportui į JAV numatytų taikyti tarifų įvedimą.

Putinas apie incidentą Kerčės sąsiauryje ir įvestą draudimą

Per spaudos konferenciją, surengtą pasibaigus Buenos Airėse vykusiam viršūnių susitikimui, Rusijos prezidentas pasakė, kad penktadienį vakare jam vis dėlto pavyko pabendrauti su D. Trumpu. Jie, esą, nė neprisėsdami persimetė keletu trumpų mandagumo frazių.

„Dviem žodžiais atsakiau į jo klausimus, susijusius su tuo incidentu Juodojoje jūroje. Tais klausimais jis laikosi savo pozicijos, o aš – savo. Asmeninių nuomonių mes nepakeitėme, bet aš, šiaip ar taip, informavau jį apie tai, koks yra mūsų požiūris į tą incidentą“, – pasakė V. Putinas.

Rusijos lyderis išreiškė viltį, kad visavertis jo ir D. Trumpo susitikimas įvyks tada, kai JAV bus tam pasirengusios. V. Putinas taip pat pridūrė, kad nėra linkęs turėti jokių išankstinių nuostatų, susijusių su tokio tipo derybomis.

Asmeninę Kerčės įvykių traktuotę Rusijos prezidentas labai trumpai išdėstė ir Prancūzijos bei Turkijos prezidentams, taip pat Vokietijos kanclerei.

Sprendžiant iš to, ką pasakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, per susitikimą su Angela Merkel V. Putinas nubraižė Kerčės sąsiaurio žemėlapį ir parodė jame vietą, kurioje konfrontacijos akimirką buvo Ukrainos laivai.

Atsakydamas į Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ klausimą, susijusį su Ukrainos valdžios įvestu draudimu įvažiuoti vyrams iš Rusijos, V. Putinas pareiškė, kad analogiškų atsakomųjų priemonių Rusija nesiims.

„Jokių apribojimų Ukrainos piliečiams skelbti neketiname. Atvirkščiai – žadame liberaliai vertinti ukrainiečių norą atvykti į mūsų šalį ir gauti Rusijos pilietybę“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas

Šeštadienį vakare, pasibaigus G 20 viršūnių susitikimui, Buenos Airėse įvyko JAV prezidento D. Trumpo ir KLR lyderio Xi Jinpingo derybos.

Jos truko ilgiau, nei buvo planuota, ir buvo suderintos su pietumis, per kuriuos dalyviai vaišinosi jautienos kepsniu, blyneliais su karamele ir argentinietišku vynu.

„Viskas praėjo labai sklandžiai“, – pasakė žurnalistams D. Trumpo patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow.

Ar buvo susitarta dėl ko nors konkretaus, deja, taip ir liko neaišku, nes iš karto po susitikimo D. Trumpas išskrido į JAV.

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris dar prieš derybų pradžią pareiškė, kad bus labai nustebęs, jei D. Trumpo ir Kinijos lyderio susitikimo nevainikuos sėkmė.

Jei iki metų pabaigos Vašingtonas ir Pekinas nesusitars kitaip, nuo sausio 1 d. pradės galioti D. Trumpo įsakymas dėl drastiško iš Kinijos į JAV eksportuojamoms prekėms taikomų mokesčių padidinimo – nuo 10 proc. iki 25 proc.

Pats silpniausias komunikatas

Bendrai parengtame, dvidešimties šalių lyderių suderintame galutiniame G 20 viršūnių susitikimo komunikate, deja, nebuvo atspindėtos aktualiausios pastarojo meto politinės problemos, tokios kaip Ukrainos laivų perėmimas Kerčės sąsiauryje ir žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas Saudo Arabijos konsulate.

Komunikate išreikštas pasiryžimas imtis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) darbo tvarkos ir ją reglamentuojančių įstatų peržiūros. Dokumente akcentuojama, kad bet kokios PPO reformos turi būti vykdomos nepažeidžiant tarptautinės teisės nuostatų.

Kiek anksčiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas žurnalistams pareiškė, kad PPO būtina modernizuoti. Kaip sakė vienas iš amerikiečių delegacijos atstovų, pirmą kartą per visą Didžiojo dvidešimtuko susitikimų istoriją lyderiai pripažino, kad PPO nepajėgia įgyvendinti tų tikslų, dėl kurių buvo įkurta, todėl ją reikia reformuoti.

Visi G 20 susitikimo dalyviai, išskyrus JAV, patvirtino ketinimą ir toliau vykdyti Paryžiaus klimato susitarimą. 2017 metais pirmą katą G 20 susitikime dalyvavęs D. Trumpas sukėlė tikrą šoką pranešdamas apie JAV išstojimą iš Paryžiaus susitarimo.

Dabartinį komunikatą apžvalgininkai vadina pačiu silpniausiu prie visą G 20 susitikimų istoriją. Visgi tai, kad dėl jo apskritai buvo susitarta, jie vertina teikiamai. Juk per ankstesnius Didžiojo septyneto ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regiono lyderių susitikimus dėl D. Trumpo nepritarimo nepavykdavo paskelbti net bendrai suderinto apibendrinančio pranešimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1182)