Pirmasis 7 balų požeminis smūgis įvyko 8 val. 29 min. vietos (19 val. 29 min. Lietuvos) laiku, kai 300 tūkst. gyventojų turinčiame mieste daugelis vaikų skubėjo į mokyklas, o darbuotojai važiavo į darbą. Vėliau regione užfiksuota daug pakartotinių smūgių, iš kurių stipriausias buvo 5,7 balo.

JAV žiniasklaida informavo, kad keli žmonės buvo sužeisti, daugiausiai stiklo šukių arba krentančių daiktų, bet pranešimų apie žuvusiuosius nebuvo.


Drebėjimo epicentras buvo tik maždaug už 13 km į šiaurę nuo Ankoridžo, o jo židinys glūdėjo apie 41 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Policija pranešė, kad seisminis įvykis padarė „didelės žalos infrastruktūrai“.

„Daugelis namų ir pastatų yra apgadinti, – sakoma policijos departamento pranešime. – Daug kelių ir tiltų uždaryti. Nevažiuokite į kelius, jeigu tai nebūtina.“

Įvykus žemės drebėjimui automatiškai buvo paskelbtas cunamių pavojus Kuko įlankoj ir pietiniame Kenajaus pusiasalyje, bet jis buvo greitai atšauktas.

Gyventojai per „Twitter“ skelbė namams ir parduotuvėms padarytos žalos nuotraukas ir vaizdo įrašus: nuo lentynų nukritusius daiktus, išdužusius langus ir ant grindų išsibarsčiusias nuotraukas.

Nacionalinės televizijos CBS vietos padalinys KTVA paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip požeminių smūgiai purtomame viename biure nuo lubų krinta plokštės ir mirksi šviesos, o žmonės slepiasi po stalais.

„Visi tiesiog išskuodė iš kavinės, kurioje buvau, Ankoridžą krečiant didžiuliam žemės drebėjimui“, – per tviterį parašė naujienų portalo „Alaska's Energy Desk“ reporteris Nathanielis Herzas.

„Įsijungė automobilių signalizacijos ir panašiai. Tačiau čia nematau jokios rimtos žalos, išskyrus nukritusius pavienius daiktus. Žmonės grįžta prie kompiuterių, į susitikimus“, – pridūrė jis.

Aliaskos senatorė Lisa Murkowski (Liza Murkovski) sakė, kad tarnybos būgštauja dėl energetikos tinklų gedimų.

„Dabar žiema. Šalta, tamsu. Nesame tikri, kokia yra padėtis su energija, – sakė ji. – Nerimaujame dėl dujotiekių pažeidimų.“

Uždarytas universitetas, oro uostas

Energetikos bendrovė „ENSTAR Natural Gas“ perspėjo gyventojus saugotis dujų nuotėkių, o pagrindinė vandentiekio bendrovė informavo, kad buvo pažeista magistralinių vamzdynų.

Elektros tinklų įmonė „Municipal Light & Power“ perspėjo apie galėjusius nutrūkti laidus ir nurodė skubanti atkurti elektros tiekimą visiems paveiktiems vartotojams.

Praėjus apie pustrečios valandos po žemės drebėjimo įmonė paskelbė, kad 7–10 tūkst. vartotojų vis dar neturi šviesos.

Aliaskai smogė galinga stichija

Vis dėlto bendrovė pridūrė, kad elektros gamybos infrastruktūra nenukentėjo.

Aliaskos universitetas pranešė visai dienai stabdantis darbą.

„Visi nebūtini darbuotojai turėtų vykti namo“, – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Ankoridžo oro uostas buvo laikinai sustabdęs išvykstančius reisus ir nepriėmė atskrendančių lėktuvų, evakavus dispečerių bokštą.

Internetu paskelbtame garso įraše girdėti, kaip vienas oro dispečeris nurodo siuntų tarnybos „FedEx“ lėktuvui netūpti Ankoridže.

Per „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše matyti kelyje į oro uostą atsivėrę dideli plyšiai ir įstrigęs automobilis.

Ankoridžo mokyklų rajono administracija nurodė tėvams nuvykti pasiimti savo vaikų, „kai jums atrodys, kad saugu tai padaryti“.

Aliaskai smogė galinga stichija

Transaliaskos naftotiekis, vienas ilgiausių naftos vamzdynų pasaulyje, buvo prevenciškai uždarytas, kad darbuotojai galėtų patikrinti sistemą, bet jokių pažeidimų nebuvo aptikta.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders sakė, kad prezidentas Donaldas Trumpas buvo informuotas apie įvykį ir stebi pranešimus apie žalą.

„Didiems Aliaskos žmonėms. Jums smarkiai „dičkis“ (žemės drebėjimas), – per tviterį parašė D. Trumpas. – Jūsų federalinė vyriausybė negailės jokių išlaidų. Telaimina jus visus Dievas!“

Prezidentas valstijoje paskelbė nepaprastąją padėtį, atveriančią galimybę pasinaudoti federaline pagalba.

1964 metų kovo 27 dieną Aliaskai smogė 9,2 balo žemės drebėjimas – smarkiausias per JAV seisminių matavimų istoriją. Tąsyk požeminiai smūgiai, kurių epicentras buvo maždaug 120 km į rytus nuo Ankoridžo, truko apie puspenktos minutės ir sukėlė cunamį, nusinešusį apie 130 žmonių gyvybių.