„Taip, rytoj, pirmoje dienos pusėje, iš tikrųjų bus šis susitikimas. Iškilo būtinybė tęsti pasitikėjimo dialogą su Erdoganu. Be kita ko, to reikalauja Sirijos reikalai“, – D. Peskovas penktadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Jis pridūrė, kad tai tapo įmanoma D. Trumpui netikėtai atšaukus planuotą susitikimą su Rusijos vadovu dėl praeitą savaitgalį Kerčės sąsiauryje įvykusio incidento, kai Rusijos pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus bei sulaikė jų įgulas.

„Darbotvarkę šiek tiek modifikavo, ir dabar suderintas papildomas susitikimas“, – aiškino D. Peskovas.

Pažėrė kritikos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pats spaudžiamas dėl praeitą savaitgalį Kerčės sąsiauryje įvykusio, per kurį rusų pasieniečiai apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus, uždavė toną, smerkdamas „piktavališką“ naudojimąsi sankcijomis ir prekybos protekcionizmą.

Kritikos taikinys buvo aiškus, nes D. Trumpas, anksčiau atšaukęs Buenos Airėse planuotą susitikimą du V. Putinu, savo politika griauna stabilumą, už kurį pasisakė G-20 lyderiai, pirmąkart susitikę 2008 metų lapkritį, pasaulį krečiant didžiulei finansų krizei.

G-20 susitikimas

V. Putino puolimas ir panaši kritika D. Trumpo izoliacionistinei pozicijai, išsakyta Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, vainikavo incidentų aptemdytus pasiruošimus pradėti šį forumą.

Kremliaus vadovas plačiai šypsodamasis entuziastingai pasisveikino su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu tarsi su seniai matytu draugu, ruošiantis fotografuotis grupinei nuotraukai. Tuo tarpu D. Trumpas buvo įamžintas stovintis niūria veido išraiška.

Šis viršūnių susitikimas žymi princo Mohammedo netikėtai greitą sugrįžimą į tarptautinę sceną, nors jo karalystė griežtai kritikuojama dėl Rijadą kritikuodavusio žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stambule.

G-20 susitikimas

E. Macronas ir Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May sakė, kad aptars Ch. Khashoggi nužudymo temą per susitikimus su 33 metų princu.

Jungtinės Karalystės žiniasklaidai Th. May sakė ketinanti pasinaudoti šiuo forumu, kad paskleistų „globalios Britanijos“ viziją, šaliai ruošiantis ateinančių metų kovą išstoti iš Europos Sąjungos.

Į Buenos Aires atvykęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo ruožtu daugiau dėmesio skyrė paaštrėjusiai Ukrainos krizei ir sakė esąs „įsitikinęs“, kad Europos Sąjunga ateinantį mėnesį iš naujo pratęs sankcijas Rusijai.

G-20 susitikimas

Salėje Rusijos lyderis maloniai pasisveikino su šalia jo pasodintu Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, patekusiu į keblią padėtį dėl karalystės konsulate Stambule praeitą mėnesį įvykdyto Rijado kritiko žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo.

Tuo metu D. Trumpas vaikštinėjo po salę ir bendravo su kitais lyderiais.

Ketvirtadienį skrisdamas į Buenos Aires D. Trumpas netikėtai atšaukė G-20 viršūnių susitikimo kuluaruose planuotas surengti derybas su V. Putinu. Jis pareiškė, kad šį apsisprendimą nulėmė tebetvyranti įtampa dėl praeitą sekmadienį įvykusio incidento Kerčės sąsiauryje netoli Maskvos aneksuoto Krymo krantų, kai Rusijos pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus bei sulaikė jų įgulas.

Šį sprendimą D. Trumpas paskelbė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Baltuosiuose rūmuose pareiškė, jog Argentinoje vyksiantis G-20 renginys yra „labai geras laikas“ susitikti su V. Putinu.

„Remiantis faktu, kad laivai ir jūrininkai nebuvo grąžinti į Ukrainą iš Rusijos, nusprendžiau, kad visoms susijusioms šalims būtų geriausia atšaukti mano anksčiau suplanuotą susitikimą Argentinoje su prezidentu Vladimiru Putinu“, – D. Trumpas parašė per „Twitter“.

„Laukiu reikšmingo Viršūnių susitikimo vėl, kai tik ši padėtis bus išspręsta!“ – pridūrė prezidentas tuojau po to, kai išskrido Buenos Aires.