84 metų antropologas ir Indijos genčių reikalų ministerijos regionų skyriaus vadovas T N Panditas laikotarpiu nuo XX amžiaus 7-ojo iki 10-ojo dešimtmečių ne kartą lankėsi Indijos vandenyne esančioje Šiaurės Sentinelo saloje, kur gyvena izoliuotoji gentis.

Kai lapkričio 26 dieną Sentinelių genties žmonės nužudė 26 metų misionierių Johną Alleną Chau, T N Panditas nusprendė nebetylėti.

Norėdamas skleisti krikščionybės žinią, J. A. Chau neteisėtai kajaku nuplaukė į salą ir ten išsilaipino. Misionieriaus šeima ir draugai netgi mano, jog gali būti nedidelė viltis, jog jaunas vyras vis dar gyvas.

Reaguodamas į incidentą, T N Panditas BBC sakė, kad minėtoji gentis „labai taiki“, o jų kaip agresyvios bendruomenės reputacija yra klaidinga ir nesąžininga.

Johnas Allenas Chau (dešinėje)

„Per mūsų susitikimus jie mums grasino, tačiau niekada nebuvo realios grėsmės, nebandė mūsų sužeisti ar juo labiau nužudyti. Pajutę, kad genties nariai susierzinę, mes tiesiog atsitraukdavome“, – teigia antropologas.

„Labai apmaudu dėl to jauno žmogaus, atvykusio iš tolimosios Amerikos, mirties. Jis tiesiog padarė klaidą. Tikrai galėjo išsigelbėti. Nepaisant to, nenusileido ir sumokėjo savo gyvybe“, – sako T N Panditas. Jo teigimu, šiuo metu labai svarbu ir tai, kad po tragedijos nereikia skubėti megzti naują kontaktą su izoliuotąja gentimi.

T N Panditas tvirtina, kad jam niekas neleido vienam savarankiškai keliauti į salą. Jis visada atplaukdavęs valtimi, ir kurį laiką stovėdavęs vandenyje prie kranto su dovanomis. Net ir tokios gerai apgalvotos pažintinės ekspedicijos ne visada vykdavusios sklandžiai.

Johnas Allenas Chau

Kartą jaunas genties vyras į jį nukreipė peilį ir prigrasino nešdintis iš salos – taigi, T N Panditas skubiai valtimi išplaukė.

Bendruomenė, kurią sudaro nuo 60 iki 100 vyrų, moterų ir vaikų, neturi jokio imuniteto, tad juos pražudyti gali menkiausias peršalimo virusas. Bet koks bandymas plaukti į salą pargabenti nužudytojo palaikų gali baigtis dar didesne tragedija ir pareikalauti daugiau aukų.

„Iš keturių Andamanų genčių bendruomenių, su kuriomis teko susipažinti, nuo išorinio pasaulio skaudžiausiai nukentėjo būtent ši. Jie nukentėjo tiek demografine, tiek kultūrine prasme“, – naujame interviu „Down to Earth“ teigia T N Panditas.

Sentinelų gentis – labai pažeidžiama ir gali labai greitai išnykti, perspėja antropologas.

„Šalies valdžia turėtų jausti atsakomybę už tuos žmones, stebėti ir neleisti žmonėms be leidimo trukdyti jų būties, neleisti jais naudotis. Geriausia – tiesiog palikti juos ramybėje“, – kalba T N Panditas.

J. A. Chau į salą nelegaliai nuplaukė sumokėjęs vietos žvejams už pagalbą. Žvejai pareigūnams pasakojo matę, kaip genties žmonės paplūdimyje laidoja amerikiečio palaikus.

Misionieriaus palikti įrašai leidžia daryti išvadą, kad jaunas amerikietis salos gyventojus norėjo atversti į krikščionybę. Dovanų jis nuvežė žuvies, žirkles, žiogelių ir futbolo kamuolį.

Indijos pareigūnai skelbia pastaruoju metu reguliariai plaukiantys prie salos, tačiau kojos ten nekėlė.

Mokslininkai įsitikinę, kad Sentinelų genties žmonės – afrikiečių, į teritoriją atvykusių prieš maždaug 50 tūkst. metų – palikuonys, jie maitinasi medžiodami, žvejodami ir rinkdami laukinius augalus. Apie šios genties gyvenimą praktiškai nežinoma nieko, išskyrus faktą, jog atvykėlius jie apšaudo strėlėmis.

J. A. Chau – vienas iš daugybės amerikiečių misionierių, keliaujančių į atokiausius pasaulio regionus skleisti krikščionybės idėjų.

Pirmieji krikščionių misionieriai iš Jungtinių Valstijų į Aziją išplaukė prieš daugiau nei 200 metų, teigia Gordon-Conwell teologijos seminarijos Masačusetse Pasaulinės krikščionybės tyrimų centro vadovas Toddas Johnsonas.

Adoniramas Judsonas kartu su žmona Ann 1812 metais iš Masačusetso Salemo miesto išvyko į Indiją, iš kur galiausiai atsidūrė Mianmare, kur misionierius praleido ateinančius keturis dešimtmečius.

„Tokia buvo pradžia. Vėliau ekspedicijas siuntė įvairios agentūros“, – pridūrė T. Judsonas.

Remiantis turimais duomenimis, krikščioniškose misijose 2010 metais dirbo daugiau nei 127 tūkst. amerikiečių, teigia Pasaulinis krikščionybės studijų centras.

„Nuo tada skaičius kiek sumažėjo“, – teigia T. Judsonas ir sako, kad skaičius apėmė „visų rūšių krikščionybės misijas – mormonų, Jehovos liudytojų, katalikų, protestantų ir kitas“.

„Istoriškai katalikai sudaro nemenką dalį, tačiau daug ir mormonų“, – paaiškino T. Judsonas.

J. A. Chau buvo išskirtinis misionierius – jis buvo vienišas vilkas. Tai reiškia, kad savo misiją jis vykdė savarankiškai, nepriklausydamas jokiai konkrečiai bažnytinei organizacijai. Amerikietis mokėsi Misūryje veikiančioje organizacijoje „All Nations“, tačiau jo tragiškai pasibaigusi kelionė į salą buvo išskirtinai asmeninė iniciatyva.

Savo svetainėje internete „All Nations“ skelbia, kad jos „Misija – ugdyti ir mokyti žmones skleisti tikėjimo dvasią labiausiai izoliuotiems Žemės gyventojams. „All Nations“ rūpinasi, kad Jėzus būtų garbinamas visomis kalbomis, visų genčių ir tautų“, – akcentuojama aprašyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)