Interviu dienraščiui „The Washington PostD. Trumpas sakė, jog laukia savo nacionalinio saugumo patarėjų išsamios ataskaitos apie praėjusį sekmadienį prie Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio įvykusį incidentą, per kurį Rusija apšaudė ir užėmė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus.

„Tai (ataskaita) turės lemiamos reikšmės, – sakė D. Trumpas. – Galbūt to susitikimo ir nebus.“

Prezidentas pridūrė: „Man nepatinka tokia agresija. Nenoriu tokios agresijos.“

Tai yra iki šiol griežčiausia D. Trumpo reakcija į pastaruosius Rusijos veiksmus.

Pirmadienį prezidentas neišsakė kritikos Rusijos atžvilgiu, palikdamas tai JAV ambasadorei prie Jungtinių Tautų Nikki Haley, kuri Saugumo Tarybos posėdyje pareiškė, kad laivų užėmimas yra „šiurkštus Ukrainos teritorinio suvereniteto pažeidimas“.

D. Trumpas ir V. Putinas turėtų susitikti Argentinos sostinėje vyksiančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių viršūnių susitikimo kuluaruose.

DELFI primena, kad Jungtinės Valstijos pirmadienį įspėjo Rusiją, kad „draudžiami veiksmai“, tokie kaip Ukrainos laivų užėmimas Azovo jūroje, užkerta kelia normaliems Vašingtono ir Maskvos santykiams.

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų N. Haley skubiai sušauktame Saugumo Tarybos posėdyje sakė, kad „Jungtinės Valstijos džiaugtųsi normaliais santykiais su Rusija“.

„Tačiau draudžiami veiksmai, tokie kaip pastarieji, toliau užkerta tam kelią“, – pažymėjo ji.

Sekmadienio incidentas, kai Rusija apšaudė ir užėmė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus, reikšmingai padidino įtampą regione bei išprovokavo nuogąstavimus, kad padėtis gali dar paaštrėti.

Rusija kaltina Ukrainą, esą jos laivai pažeidė šalies teritorinius vandenis. Tuo tarpu Kijevas tvirtina, jog Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

N. Haley dėl įvykusios konfrontacijos kaltino Maskvą. Anot jos, laivų užėmimas yra „šiurkštus Ukrainos teritorinio suvereniteto pažeidimas“ ir „dar viena neatsakinga eskalacija“.

Tačiau diplomatė konkrečiai neužsiminė apie galimas naujas sankcijas Maskvai. Ji paragino imtis veiksmų sumažinti įtampą dėl Krymo, kurį Rusija atplėšė nuo Ukrainos 2014 metais. Tarptautinė bendrija šios aneksijos nepripažįsta.

Savo ruožtu JAV prezidentas D. Trumpas žurnalistams Vašingtone sakė, kad jis nepritaria tam, kas vyksta, tačiau mano, kad Europos šalių vyriausybės suvaldys šią krizę.

„Mums nepatinka tai, kas vyksta“, – sakė prezidentas ir pridūrė tikįs, jog viskas išsispręs.

„Žinau, kad Europa tai sprendžia. Mes visi drauge tai sprendžiame“, – kalbėjo jis.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pasmerkė „agresyvius Rusijos veiksmus“ ir paragino Maskvą grąžinti Ukrainai sulaikytus laivus bei jūreivius.

Pranešimai, kad Rusijos laivas taranavo bei apšaudė Ukrainos laivus ir juos užėmė, liudija, kad „įvyko pavojinga eskalacija ir buvo pažeista tarptautinė teisė“, rašoma M. Pompeo išplatintame pareiškime.