D. Coatsas žurnalistams sakė, kad šią savaitę Briuselyje susitiks su NATO šalių gynybos ir žvalgybos pareigūnais aptarti prezidento Donaldo Trumpo sprendimo trauktis iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF).

Šis spalį Vašingtono paskelbtas sprendimas pakurstė nuogąstavimus dėl naujų ginklavimosi varžybų grėsmės. JAV šį žingsnį motyvavo tuo, kad Rusija pažeidžia 1987 metais pasirašytą sutartį.

Anot Vašingtono, Maskvos turimos nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos „Novator 9M729“ pažeidžia INF sutarties draudimą šalims turėti raketų, galinčių smogti taikiniams, esantiems už 500–5 500 kilometrų.

Rusija kaltinimus neigia ir tvirtina, jog visiškai laikosi sutarties sąlygų.

„Žvalgybos bendruomenė mano, kad Rusija pagamino, išbandė ir dislokavo sparnuotąsias raketas, kurių skrydžio nuotolis pažeidžia sutarties nuostatas“, – sakė D. Coatsas.

„Rusija neparodė esanti pasirengusi pripažinti šį pažeidimą, jau nekalbant apie visišką ir patikrinamą sutarties sąlygų vykdymą“, – pažymėjo jis.

D. Coatsas sakė, kad aptars grėsmę, kurią kelia Maskvos turimos nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos „Novator 9M729“, pritaikytos leisti iš mobiliųjų kompleksų „Iskander“.

D. Trumpo administracija kol kas nepaskelbė tikslios pasitraukimo iš INF sutarties datos.