Apie tai „Facebook“ svetainėje pranešė Jungtinių pajėgų operacijos spaudos tarnyba.

Jungtinių pajėgų operacijos pozicijos per parą buvo apšaudytos 7 kartus: prie Krymskės, Svobodnės, Novoluhanskės, Krasnohorivkos ir Lebedinskės gyvenviečių. Pranešama, kad apšaudymų metu du kartus buvo naudoti ginklai, kurie pagal Minsko susitarimą yra uždrausti.

Okupantai šaudė iš įvairių sistemų granatsvaidžių, didelio kalibro kulkosvaidžių ir šaulių ginklų. Prie Novoluhanskės ir Krymskės buvo šaudoma iš 120 mm kalibro minosvaidžių.

Užgrobti laivai laikomi Krymo uoste

Ukrainos laivams sekmadienį pro Kerčės sąsiaurį bandant patekti į Ukrainos Mariupolio uostą juos pasitiko Rusijos laivyno blokada. Per incidentą rusų laivas taranavo Ukrainiečių laivą, o paskui apšaudė kitus laivus ir perėmė jų kontrolę.

Rusijos konfiskuoti laivai buvo nutempti į Krymo uostą, kur šiuo metu yra laikomi. Rusija atsisako grąžinti juos Ukrainai.

Rusijos pareigūnai pranešė, kad medicinos pagalba buvo suteikta trims Ukrainos kariams, tačiau Ukraina skelbė, kad per incidentą nukentėjo šeši jūrininkai.

Šaukiamas skubus Ukrainos ir NATO posėdis

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį telefonu susitarė dėl incidento Krečės sąsiauryje skubiai sušaukti Ukrainos ir NATO komisijos posėdį, praneša „Interfax“.

„P. Porošenka ir J. Stoltenbergas susitarė dėl Rusijos agresijos skubiai sušaukti Ukrainos ir NATO komisijos posėdį“, - sakoma Ukrainos prezidento spaudos tarnybos pranešime.

P. Porošenka informavo NATO generalinį sekretorių apie incidentą ir atsakomuosius Ukrainos veiksmus, taip pat apie galimą karinės padėties paskelbimą šalyje.

Be to, prezidentas paragino sustiprinti tarptautinį spaudimą Rusijai, kad ši nedelsdama paleistų Ukrainos jūreivius ir laivus.

Pasak spaudos tarnybos, NATO generalinis sekretorius pareiškė remiąs Ukrainos teritorijos vientisumą ir suverenumą ir paragino Rusiją gerbti tarptautinės teisės ir laivybos laisvės Azovo ir Juodosios jūrų akvatorijoje normas.

Sekmadienį Rusijos karinės jūrų pajėgos Kerčės pusiasalyje, prie Kremliaus aneksuoto Krymo pusiasalio krantų, apšaudė ir užgrobė tris Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus. Per incidentą keli Ukrainos jūreiviai buvo sužeisti.