Savo nuomonę jis išdėstė socialiniame tinkle „Twitter“.

Politologas įsitikinęs, kad tai gali reikšti tik viena: gandai apie įtrūkius tilto konstrukcijose – ne iš piršto laužti, ir kariniai veiksmai netoli jo suplanuoti todėl, kad jais vėliau būtų galima paaiškinti tilto griuvimą.

Ukrainos žiniasklaidoje praėjusią savaitę plačiai aptarinėta žinia, kad per Kerčės sąsiaurį nutiestas tiltas, jungiantis Rusiją su okupuotu Krymu, pradėjo grimzti.

Ukrainai pavaldi Laikinai okupuotų teritorijų ministerija apie tai informavo iš palydovo gautais vaizdais patvirtintu pranešimu.

Žvelgiant į atvaizdus matyti, kad arka virš geležinkelio – pakilusi, o virš greitkelio – nusileidusi. Dalis Tuzlos nerijos taip pat nuslūgusi. Priežastis, kodėl taip atsitiko, galėtų būti nestabilus jūros dugnas toje vietoje, kurioje nutiestas tiltas, skelbė Laikinai okupuotų teritorijų ministerija.

Specialistai iš Ukrainos perspėjo, kad vykti tiltu gali būti pavojinga, o žiemą jo būklė gali dar labiau pablogėti.

Rusija kaltina Ukrainą surengus Kerčėje „provokaciją“ ir pažeidus tarptautinę teisę

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad incidentas Kerčės sąsiauryje buvo Kijevo provokacija, ir apkaltino Ukrainą pažeidus pagrindines tarptautinės teisės normas ir tokiu būdu sukėlus grėsmę saugiai laivybai Azovo jūros akvatorijoje.

„Kalbant apie vakarykštį incidentą, tai vienareikšmiškai buvo provokacija. Visa, kas buvo būtina apie tai pasakyti, jau išdėstyta Rusijos FSB (Federalinės saugumo tarnybos) Pasienio tarnybos, Rusijos URM pareiškimuose, taip pat mūsų oficialios atstovės komentaruose“, – sakė S. Lavrovas pirmadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus.

Anot jo, Ukraina „pažeidė esmines tarptautinės teisės – ne tik jūrų, bet ir bendrosios tarptautinės teisės – normas , įskaitant Jungtinių Tautų Chartiją, 1982 metų Jūrų teisės konvenciją ir kitus tarptautinės teisės instrumentus, įpareigojančius visas valstybes gerbti kitų valstybių suverenitetą“.

Jis pridūrė, kad pažeidimas buvo padarytas gana pavojingais metodais – „manevravimas siaurame sąsiauryje, žinoma, galėjo sukelti ir sukėlė pavojų normaliai laivybai šioje akvatorijoje“.

Tuo metu amerikiečių diplomatas nusistebėjo tuo, kad Ukrainos laivus su juose esančia įgula užgrobusi Rusija apkaltino Kijevą provokacija.

JAV valstybės departamento specialusis atstovas derybose Ukrainos klausimais Kurtas Volkeris socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo komentarais apie Azovo jūroje įvykusį incidentą, per kurį buvo užgrobti Ukrainos laivai.

„Rusija taranavo ukrainiečių laivą, taikiai judėjusį Ukrainos uosto link. Rusija užgrobė laivus su jų įgulų nariais, o vėliau dar kaltina Ukrainą provokacija?“ – stebėjosi jis.

Maskva: per incidentą Kerčės sąsiauryje Rusija griežtai laikėsi tarptautinės teisės

Maskva pirmadienį pareiškė, kad griežtai laikėsi tarptautinės teisės normų per ankstesnę dieną Kerčės sąsiauryje įvykusią konfrontaciją tarp Rusijos ir Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivų.

„Rusijos pusė veikė griežtai laikydamasi savo ir tarptautinių įstatymų“, – per kasdienę spaudos konferenciją sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusijos pakrančių apsaugos laivai sekmadienį taranavo, apšaudė ir užėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus. Maskva juos apkaltino neteisėtai įplaukus į Rusijos teritorinius vandenis prie jos aneksuoto Krymo krantų.

D. Peskovas nurodė, kad Maskva pradėjo baudžiamąjį tyrimą „dėl Rusijos sienos pažeidimo“, bet nepateikė jokių detalių apie Maskvos laikomų Ukrainos jūrininkų likimą.

„Kalbame apie užsienio karo laivų įsibrovimą į Rusijos Federacijos teritorinius vandenis“, – pabrėžė Kremliaus atstovas.

„Be to, šie užsienio karo laivai įplaukė į Rusijos vandenis, neatsakydami į jokius mūsų pasieniečių užklausimus, niekaip nereagavo į paskelbtą pasiūlymą pasinaudoti locmanų paslaugomis ir panašiai“, – pridūrė jis.

Pasak D. Peskovo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo informuotas, kai ukrainiečių laivai sekmadienio popietę įplaukė į „neutralius vandenis prie Krymo“, ir kad valstybės vadovui toliau buvo teikiama visa atnaujinta informacija apie padėtį.

D. Peskovas sakė, kad Rusijos žingsniai buvo ne „ataka, o veiksmai, būtini užkirsti kelią Rusijos sienų pažeidimui“.

Ši konfrontacija jūroje sukėlė nuogąstavimų, kad gali kilti tolesnis karinis eskalavimas. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vėliau pirmadienį surengs nepaprastąjį posėdį atsakui į šiuos įvykius apsvarstyti.

P. Porošenka ir J. Stoltenbergas susitarė skubiai sušaukti Ukrainos ir NATO komisijos posėdį

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį telefonu susitarė dėl incidento Krečės sąsiauryje skubiai sušaukti Ukrainos ir NATO komisijos posėdį, praneša „Interfax“.

„P. Porošenka ir J. Stoltenbergas susitarė dėl Rusijos agresijos skubiai sušaukti Ukrainos ir NATO komisijos posėdį“, - sakoma Ukrainos prezidento spaudos tarnybos pranešime.

P. Porošenka informavo NATO generalinį sekretorių apie incidentą ir atsakomuosius Ukrainos veiksmus, taip pat apie galimą karinės padėties paskelbimą šalyje.

Be to, prezidentas paragino sustiprinti tarptautinį spaudimą Rusijai, kad ši nedelsdama paleistų Ukrainos jūreivius ir laivus.

Pasak spaudos tarnybos, NATO generalinis sekretorius pareiškė remiąs Ukrainos teritorijos vientisumą ir suverenumą ir paragino Rusiją gerbti tarptautinės teisės ir laivybos laisvės Azovo ir Juodosios jūrų akvatorijoje normas.

D. Tuskas: Rusija privalo liautis provokavusi Ukrainą

Po įvykių prie Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pirmadienį paragino Maskvą liautis provokavus Ukrainą ir sugrąžinti per ankstesnę dieną Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą sulaikytus ukrainiečių laivus ir jūrininkus.

„Smerkiu Rusijos jėgos panaudojimą Azovo jūroje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Tuskas ir pridūrė, kad „Rusijos valdžia privalo grąžinti ukrainiečių jūrininkus ir laivus, taip pat susilaikyti nuo tolesnių provokacijų“.

Pasak D. Tusko, minimus įvykius Kerčės sąsiauryje jis aptarė su ukrainiečių prezidentu Petro Porošenka, o vėliau pirmadienį susitiks su Ukrainos lyderio atstovais.

„Europa ir toliau vieningai rems Ukrainą“, – pridūrė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Ukraina sekmadienį pranešė, kad Rusija Kerčės sąsiauryje prie Krymo krantų apšaudė tris jos karinių jūrų pajėgų laivus ir juos užgrobė.

Rusija sekmadienio vakarą apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus, motyvuodama, kad šie pažeidė šalies teritorinius vandenis, ir galiausiai juos užėmė.

Kijevas tvirtina, jog Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

Du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“, bei vilkikas „Jany Kapu“ plaukė per sąsiaurį pakeliui iš Odesos į Mariupolio uostą.

Kariškiai nurodė, kad Rusijos pakrančių apsaugos laivas „Don“ pirmiausiai taranavo vilkiką, vykdydamas „atvirai agresyvius veiksmus“, tuomet apšaudė vieną iš katerių.

Ukraina informavo, kad per incidentą nukentėjo šeši jos kariai.