Latvijos televizijos LNT laidoje „900 sekundžių“ ministras priminė, kad dėl šio sekmadienį įvykusio incidento pirmadienį šaukiamas skubus JT Saugumo Tarybos posėdis.

Pasak E. Rinkevičiaus, Latvijos atstovai taip pat ragins ES aktyviau reikšti savo poziciją.

„Jei įvyks padėties eskalacija, ES turi reikiamų diplomatinių ir baudžiamųjų instrumentų“, – kalbėjo jis.

Estija pasmerkė Rusijos veiksmus Azovo jūroje

Estijos ministras pirmininkas Juris Ratas pasmerkė Rusijos veiksmus Azovo jūroje, o užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris paragino Rusiją paleisti Ukrainos karinius laivus, užgrobtus Kerčės sąsiauryje. Tai pirmadienį pranešė portalas ERR.

Estijos premjeras J. Ratas savo „Facebook“ paskyroje paskelbė trumpą pareiškimą dėl incidento Kerčės sąsiauryje tarp Rusijos ir Ukrainos karinių jūrų pajėgų. „Įvykiai Kerčės sąsiauryje yra rimtas tarptautinės teisės pažeidimas. Aš smerkiu Rusijos veiksmus - Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivų užgrobimą, Kerčės sąsiaurio uždarymą ir agresiją prieš Ukrainą. Pritariu Europos Sąjungos ir NATO raginimui deeskaluoti situaciją, kad būtų išvengta tolesnės konflikto plėtros“, - pabrėžė J. Ratas.

Rusijos veiksmus pasmerkė ir Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris.

Estija smerkia Rusijos ataką prieš Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus Kerčės sąsiauryje ir ragina Rusiją leisti jiems nekliudomai grįžti į Ukrainos uostus. Rusija sąmoningai didina įtampą, šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę ir vykdo agresiją prieš Ukrainos suverenitetą ir teritorijos vientisumą“, - sakoma Estijos URM vadovo S. Mikserio pareiškime.

Sekmadienį Ukrainos karinis jūrų laivynas pranešė, kad Rusijos pakrantės apsaugos laivai sekmadienį jūroje ties Krymu taranavo vieną iš jo laivų vilkikų. Laivynas tokius šalies veiksmus apibūdino kaip „atvirai agresyvius“.

Ukrainos teigimu, incidentas įvyko trims šalies laivams, tarp kurių buvo du nedideli kariniai laivai, plaukiant į Mariupolio uostą Azovo jūroje. Laivų maršrutas driekėsi per teritoriją, kurioje tarp Maskvos ir Kijevo tvyro didelė įtampa.

Rusija apkaltino Kijevą neteisėtai įplaukus į jos vandenis ir tyčia mėginus išprovokuoti konfliktą.

Teises į Krymo priekrančių vandenis Rusija reiškia nuo 2014-ųjų, kai aneksavo Ukrainai priklausantį pusiasalį.