Parlamento pirmininkui Andreasui Norlenui vėl teko kreiptis į laikinąjį vyriausybės vadovą S. Lofveną, kai Ulfui Kristerssonui nepavyko išvesti šalies iš politinės aklavietės.

Nė vienam iš dviejų pagrindinių blokų nepavyksta suformuoti valdančiosios koalicijos parlamente nuo rugsėjo 9 dienos rinkimų, per kuriuos nė vienas jų neužsitikrino daugumos.

S.Lofveno kairiųjų blokas turi 144 vietas – viena daugiau nei opozicinis centro dešiniųjų Aljansas, tačiau jų neužtenka valdančiajai koalicijai 349 vietų parlamente suformuoti.

Nė viena iš šalių nesutinka derėtis su prieš imigraciją nusiteikusiais Švedijos demokratais, kurie jau ne vienus metus yra siejami su kraštutinių dešiniųjų grupėmis. Ši 62 mandatus turinti partija dabar yra trečia pagal dydį parlamente.

Rugsėjo pabaigoje Švedijos centro dešinioji opozicija ir kraštutiniai dešinieji drauge nuvertė buvusią S. Lofveno administraciją, surengę balsavimą dėl nepasitikėjimo, tačiau S. Lofvenas liko laikinuoju premjeru.

„Dėl piliečių atėjo laikas, kad tokia padėtis pasibaigtų“, – A. Norlenas sakė penktadienį, suteikdamas viltį, kad naujasis ministras pirmininkas bus paskirtas iki gruodžio 12 dieną numatyto biudžeto tvirtinimo.

Švedijoje parlamento pirmininkas keturis kartus gali pavesti kuriam nors kandidatui suformuoti vyriausybę, su kuria sutiktų parlamentas. Jei visi keturi bandymai būna nesėkmingi, šalis turi surengti naujus rinkimus.

Parlamentas jau anksčiau nepatvirtino vienos mažumos vyriausybės.