ES diplomatai susitikime pabandys sudėti „paskutinius taškus“ ne tik JK pasitraukimo iš ES susitarimo tekste, bet ir politinėje deklaracijoje dėl Londono ir Briuselio ateities santykių, skelbia visuomeninis transliuotojas BBC.

Remiantis pranešimais, dėl Ispanijos keliamų pretenzijų galutinio „Brexit“ sutarties varianto gali nepavykti suderinti iki paskutinių minučių prieš lapkričio 25 dienos viršūnių susitikimą.

Kai ketvirtadienį buvo publikuotas antras iš dviejų „Brexit“ dokumentų, apibrėžiantis būsimus ES ir JK santykius, Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas pareiškė, jog dėl „Brexit“ Londono ir Madrido „pozicijos tebėra tolimos“.

„Po pokalbio su Theresa May mūsų pozicijos tebėra tolimos. Mano vyriausybė visuomet gins Ispanijos interesus. Jei nebus jokių pokyčių, vetuosime „Brexit“ (susitarimą)", – parašė ispanų vyriausybės lyderis socialiniame tinkle „Twitter“, atvykęs istorinio vizito į Kubą.

Tuo metu žiniasklaida praneša, kad Ispanija neturi galimybės viena blokuoti šią sutartį, nes sprendimas ES Taryboje bus priimtas kvalifikuota balsų dauguma.

Didžiosios Britanijos premjerės Th. May ir Ispanijos vyriausybės vadovo P. Sanchezo pokalbis vyko trečiadienį. Po jo Th. May pareiškė esanti įsitikinusi, jog šalys gali „suderinti sutartį, kuri veiks visoje Didžiojoje Britanijoje, įskaitant Gibraltarą“.

Madridas siekia, kad susitarime dėl „Brexit“ būtų patvirtinta, jog Ispanija ir Didžioji Britanija turi drauge tartis dėl jo ateities. Tai faktiškai reiškia, kad Ispanija turėtų veto teisę sprendžiant šį klausimą. Kol kas tokio punkto dokumente nėra.