Vaizdo medžiagoje matyti vyrai, panašūs į Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojus – tariamus Aleksandrą Petrovą ir Ruslaną Boširovą (kaip vėliau paaiškėjo, tikrosios jų pavardės Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga).

Policijos duomenimis, filmuota 2018 m. kovo 4 d. – pasikėsinimo į S. Skripalį dieną.

„Policija vis dar ieško tų, kurie galbūt matė vieną iš šių vyrų Didžiojoje Britanijoje tarp kovo 2 ir kovo 4 d.“, – rašoma pranešime.

Pirmas vaizdo įrašas darytas 11.48 val. vietos laiku. Jame vyrai eina pro turniketus geležinkelio stotyje.

Antrame vaizdo įraše, darytame 11.58 val., jie eina palei degalinę Wiltono g., kuri yra netoli S. Skripalio namų.

Trečias vaizdo įrašas darytas 13 val. – jame vyrai matyti Fishertono g., likus kelioms valandoms iki išvykimo iš Solsberio.

Skotland Jardas paviešino ir tikslią flakono, kuriame, manoma, buvo nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, kopijos nuotrauka.

Novičiok flakonas, news.met.police.uk nuotr.

Apnuodyti Skripaliai liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių buvo rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess; ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir mirė.

Kovos su terorizmu padalinio vyriausiasis koordinatorius Deanas Haydonas sakė, kad tyrėjai mėgina išsiaiškinti, kas buvo su kvepalų buteliuku laikotarpiu nuo kovo 4-osios iki birželio 27 dienos, kai jis buvo surastas.

„Esame kaip visada ryžtingai nusiteikę nustatyti ir aptraukti atsakomybėn visus asmenis, atsakingus už tuos neatsargius veiksmus, dėl kurių sunkiai susirgo keturi žmonės, iš kurių vienas, Dawn Sturgess, mirė“, – rašoma ketvirtadienį vėlai vakare D. Haydono išplatintame pareiškime.

Policija nurodė, kad viename iš naujųjų stebėjimo kamerų įrašų matyti, kaip du įtariamieji vaikšto šalia Skripalių namo maždaug tuo metu, kai, detektyvų nuomone, ant durų rankenos buvo užpurkšta nervus paralyžiuojančios medžiagos.

Tyrėjai mano, kad įtariamieji apipurškė „Novičioku“ pagrindinių įėjimo į Skripalių namus durų rankeną.

„Novičioko“ paveiktas policininkas tvirtina buvęs su apsaugos priemonėmis

Britų policininkas Nickas Bailey, kuris pavasarį Solsberio mieste buvo apnuodytas „Novičioku“, sakė, kad buvo paveiktas šios nervus paralyžiuojančios medžiagos, nors ėmėsi apsaugos priemonių.

„Galėjau pasitaisyti kaukę ar akinius, kai medžiaga buvo man ant rankos“, – sakė jis interviu, kurį ketvirtadienį parodė britų visuomeninis transliuotojas BBC.

„Nežinau“, – sakė jis, žurnalisto paklaustas, kaip „Novičiokas“ galėjo patekti ant jo odos.

Pasak policininko, gydymo metu jam teko patirti skausmų ir didžiulį stresą.

„Visą laiką buvau sąmoningas. Man leido daug injekcijų, nuolat – po penkias-šešias vienu metu. Dar kurį laiką pasibaigus gydymui mano kūnas buvo sustingęs“, – pasakojo N. Bailey.

Jis sakė „jautęs baimę dėl nežinomybės, nes jo organizme buvo tos pavojingos medžiagos“.

„Žinodamas, kaip sunkiai nuo šios medžiagos nukentėjo dar du žmonės, jaučiausi lyg suakmenėjęs“, – kalbėjo N. Bailey.

Jis taip pat sakė, kad apnuodijimas „Novičioku“ paveikė ne tik jo sveikatą, bet ir visos šeimos gerovę.

„Netekome visko, kas priklausė mano vaikams ir man – automobilių ir viso kito“, – pažymėjo jis, turėdamas galvoje, tikėtiną šeimai priklausiusios nuosavybės užteršimą „Novičioku“.

Kovo 4 dieną Anglijos pietiniame Solsberio mieste šalia vieno prekybos centro ant suoliuko rasti be sąmonės buvęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Šaltojo karo metais sukurta Sovietų Sąjungoje.

N. Bailey buvo teisėsaugininkų grupėje, kovo 4 dieną apieškojusioje Skripalių namą.

Maskva kategoriškai neigia savo sąsajas su Skripalių apnuodijimu ir tvirtina, kad pernai, prižiūrint Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW), sunaikino visą savo cheminį arsenalą.