Laikraštis rašo, kad M. bin Salmanas davė nurodymą „kiek įmanoma greičiau nutildyti J. Khashoggį“. „Hurriyet“ portalas cituoja žinomą turkų komentatorių, teigusį, kad CŽA vadovė Gina Haspel praėjusį mėnesį lankydamasi Turkijoje davė suprasti, jog egzistuoja toks garso įrašas.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelas al-Jubeiras prieš tai dar kartą įspėjo neversti atsakomybės kronprincui dėl žurnalisto nužudymo. Taip būtų peržengta „raudona linija“, pareiškė jis trečiadienį britų stočiai BBC.

Saudo Arabijos vyriausybę kritikavęs žurnalistas dingo spalio 2-ąją, kai įėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule. Tik po kelių savaičių, spaudžiama užsienio, vadovybė Rijade pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas Karalystės agentų.

ES: visi dėl Khashoggi nužudymo kalti asmenys turi būti patraukti atsakomybėn

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini ketvirtadienį pareiškė, kad visi už žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą „iš tikrųjų atsakingi“ asmenys turi būti apkaltinti.

Saudo Arabijai prisiėmus atsakomybę ir paskelbus, kad dėl žurnalisto nužudymo buvo suimtas 21 žmogus, kurių penkiems siekiama mirties bausmės, dėmesys nukrypo į tai, ar bus kaltinamas įtakingas karalystės sosto įpėdinis.

„Tie, kas yra atsakingi, iš tikrųjų atsakingi už šį baisų nužudymą, turi būti atskaitingi“, – F. Mogherini sakė Ankaroje per bendrą spaudos konferenciją su turkų užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu.

Paraginusi atlikti „visiškai skaidrų ir patikimą tyrimą“, ji pridūrė: „Mums atskaitomybė nereiškia keršto.“

JAV gyvenęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, kuris rašydavo laikraščiui „The Washington Post“ ir kritiškai vertindavo Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną, spalio 2 dieną buvo atviliotas į karalystės konsulatą Turkijos Stambulo mieste ir ten nužudytas. Pranešama, kad jo palaikai buvo supjaustyti.

Ilgai neigę bet kokias sąsajas su J. Khashoggi dingimu, Saudo Arabijos pareigūnai galiausiai pripažino, kad žurnalistas konsulate buvo nužudytas, ir sakė, kad dėl to buvo suimtas 21 žmogus. Tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad nutekintoje CŽV analizėje yra kaltinamas Saudo Arabijos sosto įpėdinis.

Turkija ne kartą ragino patraukti atsakomybėn tuos, kas įsakė nužudyti žurnalistą, bet tiesiogiai princo Mohammedo neapkaltino.

„Mes visuomet nepritardavome, pavyzdžiui, bet kokiam mirtie bausmės taikymui, bet remdamiesi savo principais, vertybėmis, praktikomis... tikimės visapusiško, skaidraus ir teisingo ištyrimo“, – sakė F. Mogeherini.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adel al Jubeiras trečiadienį pareiškė, kad princo Mohammedo kritika tiriant žurnalisto nužudymą yra neperžengtina „raudona linija“, o raginimai sosto įpėdinį patraukti atsakomybėn dėl šios šiurpios žmogžudystės nebus toleruojami.