Buldozeriams verčiant sienas, girdėjosi piktų šūksnių iš iškeldinamų įtariamų grupuotės „Casamonica“ narių. Šis klanas, glaudžiai susijęs su romams artima sinčių etnine grupe, yra kaltinamas narkotikų prekyba, sukčiavimu ir pinigų prievartavimu Romoje ir sostinės apylinkėse.

„Šiandien pradėta griauti pirmąsias dvi vilas“, – sakė Romos merė Virginia Raggi, policijai baigus nešti paskutinius baldus iš prabangių namų, papuoštų paauksuotomis gyvūnų statulomis, sietynais ir freskų imitacijomis.

„Bus nugriautos visos aštuonios vilos. Nesiliausime, kol sugrąžinsime šią teritoriją Romos piliečiams“, – pridūrė ji.

Neteisėtos vilos Kvadraro rajone buvo užgožusios dalį istorinio akveduko „Acqua Felice“.

Daugiau kaip 600 policininkų antradienį paryčiais iškeldino iš vilų apie 30 žmonių. Šis reidas laikomas svarbiu pasiekimu V. Raggi, pastaruoju metu sulaukusiai aštrių kaltinimų dėl Romos infrastruktūros nuosmukio.

Trečiadienį iškeldintos mažų vaikų turinčios motinos prašė leisti joms grįžti namo susirinkti būtiniausių daiktų, pavyzdžiui, maisto ir vaistų, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

„Romos karalius“

Kai buldozeriai ir ekskavatoriai pradėjo darbą, dalis iškeldintųjų sėdėjo ant žemės susiėmę rankomis galvas. Kiti garsiai piktinosi, kad yra persekiojami kaip Italijos žydai diktatoriaus Benito Mussolini laikais.

Klanas „Casamonica“ buvo viena iš nusikalstamų grupių, 2015 metais didelį korupcijos tyrimą pradėjusių pareigūnų kaltintų, kad jos sugebėjo prasiskverbti į miesto vyriausybę ir daryti įtaką sprendimus priimantiems politikams.

Tai pačiais metais ši grupuotė atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre dėl prabangių laidotuvių, surengtų Romoje savo vadeivai Vittorio Casamonicai. Jo karstas buvo vežamas sostinės gatvėmis paauksuotu arklių traukiamu katafalku, o iš sraigtasparnio ant procesijos buvo barstomi rožių žiedlapiai.

Prie vienos bažnyčios miesto rytinėje dalyje iškabinti plakatai skelbė V. Casamonicą „Romos karaliumi“, o gedėtojai buvo sutikti muzika iš filmo „Krikštatėvis“ (The Godfather).

Sprendimą nugriauti neteisėtas vilas sveikino Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis). Jo kraštutinė dešinioji „Šiaurės lyga“ (Lega Nord) yra griežtai nusistačiusi prieš imigrantus, o pats M. Salvini yra kalbėjęs apie planus atlikti Italijoje gyvenančių romų surašymą, nors tokie jo pareiškimai sulaukė kritikos.

„Nesustosiu, kol nugriausime visas iki paskutinės vilos, priklausančias šiems sumautiems žmonėms“, – pareiškė ministras.

Iškeldintieji tvirtino, kad nebuvo perspėti apie išvarymą ir teigė neturintys kur apgyvendinti savo vaikų.

Vienas „Casamonica“ advokatas sakė Italijos žiniasklaidai apskųsiąs sprendimą nugriauti namus.

Tuo metu vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Italijos premjeras Giuseppe Conte vaikštinėja po vieną iš konfiskuotų vilų – išpuoštą paauksuotomis kolonomis, su įrengtu sostu – trečiadienį sulaukė piktų opozicijos raginimų verčiau grįžti rūpintis šalies reikalais.