Ši skurdi Ramiojo vandenyno valstybė per dvi dienas trukusį forumą ištiesė raudoną kilimą atvykusiems užsienio šalių lyderiams ir net išnuomojo 40 prabangių automobilių „Maserati“ svečiams vežioti.

„Prie parlamento susirinko grupė policininkų ir karių, reikalaujančių savo APEC premijų“, – AFP pareiškė PNG policijos atstovas Dominicas Kakasas ir pažymėjo, kad kiti pareigūnai palaiko tvarką.

Jis sakė neturintis duomenų, kad per protestą kas nors būtų nukentėjęs, ir pridūrė nežinantis, kiek policininkų ir karių dalyvavo šturmuojant parlamentą šalies sostinėje Port Morsbyje.

Vienas įvykių prie parlamento liudininkas sakė naujienų agentūrai AFP, kad „šimtai policininkų ir kariškių“ stovėjo ant pagrindinio įėjimo laiptų ir reikalavo išmokėti 350 kinų (91 euro) premijas.

„Padėtis prie parlamento yra labai įtempta. Ten yra dešimtys policijos automobilių ir kariuomenės transporto priemonių“, – pasakojo liudininkas ir pridūrė, jog vienas netoliese esantis viešbutis buvo uždarytas, o protestuotojai blokavo eismą.

PNG premjeras Bryanas Krameris paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“ vaizdo įrašą, kuriame matyti prie parlamento įėjimo sudaužyti gėlių vazonai ir stiklo šukės, ant grindų gulintys nuotraukų rėmai ir sulaužyti baldai.

Kai kurie PNG, skurdžiausios APEC šalies, gyventojai piktinasi vyriausybės išlaidavimu per viršūnių susitikimą, įvykusi tuo metu, kai šioje besivystančioje valstybėje kovojama su poliomielito protrūkiu ir padažnėjusiais maliarijos atvejais bei ne visada randama lėšų mokytojų atlyginimams.