Savo kalboje prezidentas paminėjo prieš 100 metų vykusias kovas už laisvę, kuomet visi kovojo už savo svajonę. Valstybės kūrimas buvo nelengvas, latviai patyrė, kaip paprasta ją prarasti ir kaip sunku atkurti, sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Latvijos kariai ir karininkai visuomet rėmė nepriklausomybę ir visus juos vienija pasirengimas negailėti jėgų ginant laisvę ir tarnaujant tautai.

R. Vėjuonis taip pat priminė, kad pastaraisiais metais Latvija reikšmingai sustiprino savo gynybinius pajėgumus ir kad Latviją palaiko sąjungininkės iš stipriausio pasaulyje karinio aljanso – NATO.

Tačiau jis pabrėžė, kad pagrindas yra žmonės. „Mes stiprūs tiek, kiek patys esame pasirengę stoti už savo šalį“, – sakė prezidentas.

Stebėti Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų ir Vidaus reikalų ministerijos tarnybų parado Lapkričio 11-osios krantinėje ir ant tiltų susirinko tūkstančiai įvairaus amžiaus žmonių. Tarp jų buvo daug šeimų su vaikais.

Karinį paradą pradėjo Latvijos nacionalinės gvardijos 36-ojo bataliono kariai. Su savo šalių vėliavomis taip pat dalyvavo Latvijos sąjungininkių NATO kariškiai – iš Albanijos, Kanados, Kroatijos, Čekijos, Danijos, Vokietijos, Estijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Ispanijos, Švedijos ir JAV.

Paradui vadovavo Latvijos nacionalinės gvardijos vadas brigados generolas Ainaras Ozolinis. Paradą priėmė prezidentas R. Vėjuonis, gynybos ministras Raimondas Bergmanis ir Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų vadas Leonidas Kalninis.

Kiek anksčiau per iškilmingą Saeimos posėdį Latvijos nacionalinio teatro rūmuose parlamento pirmininkė Inara Murniecė sakė, kad Latvijai reikia branginti demokratiją kaip vertybę ir valstybės pamatą, ir ragino vengti destruktyvaus populizmo.

Latvijos nacionalinio teatro rūmų pastate lygiai prieš 100 metų buvo paskelbta nepriklausoma Latvijos valstybė.

Tuo tarpu šalies Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Latvija gavo daugybę užsienio sveikinimų su valstybės šimtmečiu.

„Didelis ačiū daugybei Latvijos draugų ir patikrintų sąjungininkų visame pasaulyje, kurie, apšviesdami architektūros ir gamtos objektus Latvijos vėliavos spalvomis, pasveikino mus su svarbiomis metinėmis ir švenčia jas drauge su mumis“, – sakoma ministerijos pareiškime.