Pirmąkart per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) istoriją viršūnių susitikimo dalyviai neįstengė susitarti dėl oficialios deklaracijos, tvyrant dideliems nesutarimams dėl prekybos politikos.

„Lyderiai susitarė, kad vietoje tradicinės lyderių deklaracijos jie patikės PNG (Papua Naujajai Gvinėjai) kaip (bloko) pirmininkei paskelbti pirmininkės pareiškimą visų narių vardu“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhang Xiaolongas.

Kanados premjeras Justinas Trudeau pripažino, kad būta „skirtingų vizijų dėl kai kurių elementų, susijusių su prekyba, neleidusių pasiekti visiško konsensuso dėl komunikato“.

Per kasmetinį APEC viršūnių susitikimą, šiais metais pirmąkart organizuotą Papua Naujosios Gvinėjos, visų dėmesys krypo į Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir JAV viceprezidento Mike'o Pence'o kalbas, vertinamas kaip atskleidžiančias konkuruojančias pretenzijas dominuoti regione.

M. Pence'as perspėjo mažesnes valstybes nesusivilioti Kinijos didžiule „Juostos ir kelio“ („Belt and Road“) infrastruktūros programa. Pagal ją Pekinas siūlo lėšų neturtingesnių šalių statybų ir plėtros projektams.

Viceprezidentas teigė, kad šios „neskaidrios“ paskolos būna susisietos su abejotinais įpareigojimais ir didina „sukrečiantį įsiskolinimą“. M. Pensas pašaipiai pareiškė, kad Pekinas siūlo „smaugiančią juostą“ ir „vienos krypties kelią“.

Jis ragino šalis verčiau plėtoti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, kurios „neskandina savo partnerių skolų jūroje“ ir „netaiko prievartos, nekorumpuoja ir nesukelia pavojaus jūsų nepriklausomybei“.

Likus kelioms minutėms iki M. Pence'o kalbos Xi Jinpingas, kreipdamasis į verslo lyderius, savo ruožtu tvirtino, kad Pekino iniciatyva nėra „spąstai“ ir kad nėra jokių „slaptų užmačių“, nors Kinija yra kritikuojama, kad jos „Juostos ir kelio“ programa prilygsta „čekių knygelės diplomatijai“.

Xi Jinpingas taip pat smerkė JAV prezidento Donaldo Trumpo vykdomą protekcionizmo vajų su šūkiu „Pirmiausiai – Amerika“ (America First). Pasak Kinijos lyderio, tai yra „trumparegiška strategija“, kuri yra „pasmerkta žlugti“.

Šie aštrūs pareiškimai, nuskambėję tviskančiame baltame kruiziniame laive, stovinčiame Port Morsbio uoste, gali užduoti toną kovingam Xi Jinpingo ir D. Trumpo pasirodymui per šio mėnesio pabaigoje Argentinoje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.

Tiek Xi Jinpingas, tiek M. Pence'as, vilkėję ryškiai raudonus marškinius, APEC forumo organizatorių išdalytus jo dalyviams, šeštadienį pasikalbėjo per lyderiams surengtą iškilmingą vakarienę.

V. Pence'as sekmadienį sakė žurnalistams: „Per šią konferenciją dukart pasikalbėjau su prezidentu Xi. Mūsų pokalbis buvo atviras.“

Viceprezidentas jam sakė, kad Jungtinės Valstijos suinteresuotos geresniais ryšiais su Kinija, tačiau Pekinas šiuo tikslu turėtų pakeisti savo prekybos politiką.

Baiminantis, kad abiejų varžovių prekybos karas gali smarkiai susilpninti Ramiojo vandenyno regiono ekonomiką, kai kurie dalyviai reiškė nuogąstavimų dėl didėjančio varžymosi dėl įtakos regione.

„Verslo lyderiai nenori viešai pasisakyti, bet per vakarienę užkulisiuose jie kalba ir klausia „Kaip tai nutiko?“ – sakė milijardierius Denisas O'Brienas, mobiliojo ryšio operatorės „Digicel“ valdybos pirmininkas.

„Padėtis labai įtempta; viena šalis stengiasi priversti visas kitas šalis pakeisti muitų tarifus, sutartus per daug metų“, – naujienų agentūrai AFP sakė D. O'Brienas.

Diplomatija kruiziniame laive

D. Trumpas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiame susitikime nusprendė nedalyvauti, tad daugiausiai dėmesio sulaukė Xi Jinpingas. Jis atvyko likus dviem dienoms iki susitikimo pradžios, kad sudalyvautų atidarant Kinijos finansuojamą mokyklą ir vieną naują plentą Papua Naujosios Gvinėjos neturtingoje sostinėje Port Morsbyje.

Xi Jinpingas tapo renginio žvaigžde ir oficialiosioms nuotraukoms pozavo stovėdamas priekyje ir centre. Tuo metu M. Pence buvo menkai pastebimas ir tik paskutinę minutę nusprendė likti nakvoti Port Morsbyje bei atšaukė ankstesnius planus į renginį skraidyti iš Kernso miesto Australijoje.

Tarsi mėgindamos atsverti kinų įtaką, Jungtinės Valstijos, Australija, Naujoji Zelandija ir Japonija sekmadienį paskelbė planus sustiprinti PNG elektros energijos gamybos pajėgumus.

Šio projekto tikslas – padidinti elektra turinčių galimybę naudotis Papua Naujosios Gvinėjos gyventojų dalį nuo 13 proc. iki 70 procentų.

Pranešime taip pat užsimenama, kad panašūs projektai gali būti pasiūlyti kitoms šalims, „palaikančioms principus ir vertybes, padedančioms palaikyti ir skatinti laisvą, atvirą, klestintį ir taisyklėmis pagrįstą regioną“.

Viršūnių susitikimo oficialioji programa neatrodė itin įspūdinga, bet labai daug dėmesio sulaukė neįprasta renginio vieta Port Morsbyje, pirmąkart organizavusiame tokio masto tarptautinį renginį.

Nusikalstamumu pagarsėjusioje PNG sostinėje gyvenimas buvo paralyžiuotas, gatvėse patruliuojant šimtams policininkų ir kariškių.

Netoli kranto budėjo karo laivai, pasiruošę užtikrinti lyderių saugumą. Tuo metu delegatai ir žiniasklaidos darbuotojai buvo įkurdinti didžiuliuose kruiziniuose laivuose, nes miesto viešbučiuose stinga tinkamų apartamentų.