Buvęs Britanijos vizų centro „TLSсontact“ darbuotojas pareiškė, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) norėjo jį užverbuoti, kad į šalį galėtų pasiųsti „porą žmonių“.

Vadimas Mitrofanovas (vardas ir pavardė pakeisti) tvirtina, kad FSB darbuotojai pranešė apie savo planus 2016 m. pavasarį. Neva FSB norėjo, kad jie be kliūčių ir be „nereikalingų patikrinimų“ gautų vizas.

Po kelių mėnesių A. Petrovas ir R. Boširovas pirmą kartą atsidūrė Didžiojoje Britanijoje.

V. Mitrofanovas pasakojo, kad stengėsi pateikti FST kuo mažiau informacijos ir išvengti žinybos darbuotojų reikalavimų, tačiau buvo priverstas pasirašyti susitarimą dėl bendradarbiavimo, nes jam ir jo šeimai grasino. Pirmą kartą su juo susisiekė 2016 m. kovą.

„Jis parodė sutikimo bendradarbiauti su FSB pavyzdį ir pasakė, kad turiu du variantus: arba pradedu savanoriškai bendradarbiauti su FSB ir teikti informaciją, kurios turiu, nes dirbu vizų centre, arba iškels baudžiamąją bylą mano motinai“, – pareiškė V. Mitrofanovas.

2016 m. balandį su juo susisiekė Aleksandras, kurį V. Mitrofanovas vadina FSB „K“ valdybos specialistu.

Aleksandras pareikalavo suteikti prieigą prie Didžiosios Britanijos Vizų centro sistemos per pažeidžiamas elektronines eiles sistemoje.

Apie A. Petrovo ir, manoma, R. Boširovo kelionę į Didžiąją Britaniją 2016 m. pranešė „Bellingcat“. Tyrėjų grupės žiniomis, tais pačiais metais A. Petrovas vyko į Olandiją ir į Baltarusiją.

Rugsėjį Didžioji Britanija apkaltino rusus A. Petrovą ir R. Boširovą buvusio Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojo S. Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu.

„Insider“ ir „Bellingcat“ tyrimo duomenimis, tikrieji A. Petrovo ir R. Boširovo vardai – Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga, o jie abu dirba rusų žvalgyboje.