Turėdamas omenyje du iš šių areštų, Strasbūre įsikūręs Teismas nusprendė, kad „jais iš tikrųjų buvo siekiama slopinti politinį pliuralizmą“, neskaitant jo teisių į laisvę, susirinkimų laisvę ir teisingą teismą pažeidimo.

„Teismas nutarė, kad Rusija privalo išmokėti ieškovui (A. Navalnui) 50 tūkst. eurų moralinei žalai kompensuoti, 1 025 eurų materialinei žalai kompensuoti ir 12 653 eurų teisinėms išlaidoms padengti“, – sakoma verdikte.

„Tai yra labai aiški nutartis“, – po teismo posėdžio Strasbūre sakė A. Navalnas.

„Europos teismas pripažįsta, kad tai buvo politiškai motyvuotas areštas ir persekiojimas. Tai labai svarbu ne tik man, bet kitiems žmonėms visoje Rusijoje, kurie yra kasdien suimami“, – pridūrė jis.

„Teismas paragino Rusiją numatyti teisinį mechanizmą, kuris užtikrintų, kad pareigūnai gerbtų itin svarbią teisę rengti taikius susirinkimus ir rodytų būtiną toleranciją nesankcionuotiems taikiems mitingams“, – pabrėžė EŽTT.

2012–2014 metais kampaniją prieš korupciją vykdantis aršus prezidento Vladimiro Putino kritikas A. Navalnas buvo kelis kartus suimtas per įvairias protesto akcijas.

Jis buvo sulaikytas ir vėliau teisiamas už viešųjų renginių organizavimo taisyklių pažeidimus ar nepaklusimą policijos pareigūnams.

A. Navalnas visais šiais atvejais buvo nuteistas. Jam penkis kartus teko sumokėti baudą ir dukart atliko bausmes administracinio suėmimo centre.

Nuo to laiko jis kelis kartus buvo areštuotas ir vėliausiai buvo paleistas iš areštinės praėjusį mėnesį.

Pernai vasarį ankstesnį verdiktą paskelbęs EŽTT nutarė, kad Rusijos valdžia pažeidė A. Navalno teisę į laisvę, teisingą bylos nagrinėjimą ir laisvą dalyvavimą susirinkimuose, bet tąsyk nesutiko, kad tokie pažeidimai buvo politiškai motyvuoti.

Tiek Maskva, tiek pats aktyvistas tuomet paprašė EŽTT Didžiosios kolegijos persvarstyti bylą.

Tuo tarpu ketvirtadienį paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Draudimas palikti Rusiją

42 metų opozicionierius atvyko į Strasbūrą trečiadienį, po to, kai Rusijos pasieniečiai neleido jam išskristi iš Maskvos antradienį, nes jis buvo nesumokėjęs 2 mln. rublių (26 tūkst. eurų) baudos, paskirtos jam 2013-aisiais.

V. Putino populiarumo reitingai neseniai smuko dėl prieštaringai vertinamos pensijos reformos, o jį palaikanti valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ patyrė nesėkmių per vėliausius regioninius rinkimus.

A. Navalnui buvo taip pat buvo draudžiama palikti Rusiją nuo 2013 iki 2017 metų, kai pareigūnai atsisakydavo išduoti opozicijos lyderiui užsienio pasą dėl jam iškeltų bylų.

Galiausiai pernai gegužę A. Navalnui buvo leista išvykti į Ispaniją gydyti akių, vienam užpuolikui Maskvoje šliūkštelėjus jam į veidą briliantinės žalumos.

Be to, A. Navalnui buvo neleista dalyvauti kovą vykusiuose prezidento rinkimuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)