Tai padaryta po pastarojo žmonių gyvybių pareikalavusio kruvino smurto proveržio, pakursčiusio būgštavimus, kad tarp konflikto šalių gali kilti naujas karas.

Palestiniečių kovotojų grupuotės, tarp jų Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“, antradienį išplatintame pareiškime nurodė, kad laikysis paliaubų, jei taip pat elgsis Izraelis.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir kariuomenė palestinečių pareiškimo apie paliaubas kol kas nekomentavo. Griežtojo kurso šalininkas gynybos ministras Avigdoras Liebermanas pareiškė nepritariantis, kad būtų sustabdyti antskrydžiai.

Izraelio antskrydžiai Gazos Ruože per mažiau nei parą nusinešė septynių palestiniečių gyvybes. Tai rimčiausias konflikto tarp žydų valstybės ir palestiniečių paaštrėjimas nuo 2014-ųjų karo.

Pietų Izraelyje gaudė sirenos, o dešimtys tūkstančių žmonių glaudėsi slėptuvėse, palestiniečių kovotojams iš Gazos apšaudant teritoriją raketomis bei minosvaidžių sviediniais, kurių iš viso buvo paleista apie 460. Per apšaudymą nukentėjo 27 žmonės, trys iš jų – sunkiai.

Izraelio mieste Aškelone raketai pataikius į pastatą žuvo palestinietis darbininkas iš okupuoto Vakarų Kranto.

Antradienį vėlai vakare išplatintame pareiškime Egiptas paragino Izraelį nutraukti visus „karinius veiksmus“ Gazoje.

„Egipto pastangomis buvo pasiektos paliaubos tarp pasipriešinimo (judėjimo) ir priešo sionisto“, – rašoma palestiniečių kovotojų grupuočių pareiškime.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį vėlai vakare Kuveito ir Bolivijos prašymu surengė uždarą posėdį aptarti situacijai Gazos Ruože aptarti.

Kaip pranešė diplomatai, posėdyje nepavyko sutarti, kaip spręsti šią krizę.

Vienas diplomatinis šaltinis prieš susitikimą sakė, kad „padėtis tebėra labai pavojinga ir vėl gali paaštrėti“.

„Būtinas santūrumas“

Naujausias smurto proveržis prasidėjo sekmadienį, kai Izraelio specialiosios pajėgos surengė žmonių gyvybių pareikalavusią operaciją Gazos Ruože. Po jos palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ pagrasino keršyti.

Žlugus slaptai antžeminei operacijai kilo susirėmimas, per kurį žuvo septyni palestiniečių kovotojai, tarp jų „Hamas“ vietos ginkluoto sparno vadas, taip pat Izraelio kariškis.

Palestiniečiai kovotojai atsakė raketomis ir minosvaidžių ugnimi. Vienai prieštankinei raketai pataikius į autobusą buvo sunkiai sužeistas žydas karys.

Antradienį Gazoje ir Izraelio pietuose neveikė mokyklos, o abi konflikto pusės įspėjo viena kitą, kad duos griežtą atkirtį bet kokiam tolesniam smurtui.

Egiptas tarpininkavo tariantis dėl ugnies nutraukimo ir per ankstesnius smurto proveržius. Tuo tarpu JT pasiuntinys Nikolajus Mladenovas pastarosiomis savaitėmis siekė įtikinti konflikto šalis susitarti dėl ilgalaikių paliaubų.

N. Mladenovas įspėjo, kad pastarasis padėties paaštrėjimas yra „itin pavojingas“, ir pažymėjo „visi turi demonstruoti santūrumą“.

Antradienį po maždaug šešias valandas trukusio Izraelio saugumo kabineto posėdžio buvo išplatintas pareiškimas, kuriame rašoma, kad ministrai „davė nurodymus (kariuomenei) esant reikalui tęsti savo operacijas“.