„Mes rengiamės, kad galėtume, kai šalys bus pasirengusios, priimti jas Švedijoje“, – švedų naujienų agentūrai TT sakė ji.

„Mes dėl to taip pat kliaujamės (Jungtinių Tautų pasiuntiniu) Martinu Griffithsu (Martinu Grifitsu) ir viliamės, kad tai įvyks. To reikia visiems, kurie badauja ir miršta Jemene, – sakė ji. – Dabar yra tinkamas laikas taikos deryboms.“

M. Wallstrom išreiškė viltį, kad derybos prasidės šį mėnesį.

Saudo Arabija ir jos sąjungininkai 2015 metais įsikišo į konfliktą tarp Jemeno prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi, kurio vyriausybę pripažįsta Jungtinės Tautos, ir Irano remiamų husių sukilėlių.

Saudo Arabijos koalicija Jemene vykdo bombardavimo iš lėktuvų kampaniją prieš husius, bet sukilėliai vis dar kontroliuoja svarbų Raudonosios jūros uostą Chudaidą ir sostinę Saną.

Nuo 2015 metų Jemene žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, šalis dabar yra prie bado slenksčio, o JT situaciją vadina didžiausia humanitarine katastrofa pasaulyje.

Saudo Arabijos remiamos kariuomenės ir sukilėlių susirėmimai Chudaidoje vyksta jau beveik dvi savaitės. Žuvo kone 600 žmonių, tarp jų civilių.

Vašingtonas, Londonas, Paryžius ir JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas ragino nutraukti kovas ir atnaujinti derybas dėl karo užbaigimo.

Spalio pabaigoje M. Griffithsas išreiškė viltį, kad kariaujančios šalys po žlugusių rugsėjo derybų Ženevoje galėtų lapkričio mėnesį susitikti Švedijoje.