Vėliau, Paryžiuje minint 100-ąsias pirmojo pasaulinio karo pabaigos metines, dėl lietaus buvo atšauktas planuotas JAV prezidento apsilankymas Belleau miestelyje, kurio kapinėse palaidota daug amerikiečių kareivių, informuoja theguardian.com.

Winstono Churchillio anūkas Nicholasas Soamesas tviteryje griežtai sukritikavo savo šalies prezidentą: „Jie žuvo, o apgailėtinas, neadekvatusis Donaldas Trumpas net oro pabijojo ir nepagerbė žuvusiųjų.“

Amerikiečių diplomatas, dirbęs ne vienos JAV vyriausybės laikotarpiu, pavadino D. Trumpo sprendimą stebinančiu.

Tuo metu „Le Monde“ priminė, kad balandžio mėnesį Baltijos šalių lyderių susitikimo su JAV prezidentu Baltuosiuose Rūmuose metu vykusioje spaudos konferencijoje D. Trumpas pasveikino prezidentus už tai, kad Baltijos šalys yra geros NATO narės ir neskleidžia melagingų žinių.

Prancūzų „Le Monde“ parašė, kad JAV prezidentas D. Trumpas pernai balandį vykusiame susitikime su Baltijos šalių vadovais supainiojo Baltijos valstybes su Balkanais ir išbarė Latvijos, Estijos ir Lietuvos lyderius už 1990 m. pradėtą karą, po kurio skilo tuometinė Jugoslavija.

Baltijos valstybių lyderius sutrikdė D. Trumpo kaltinimai, prireikė kelių minučių, kol jie suprato, kad jis supainiojo Balkanų ir Baltijos šalis.

Viena vertus, nieko stebėtino, kad geografija nėra stiprioji Amerikos prezidento pusė, kita vertus – keistoka, nes Melania Trump kilusi iš Balkanų.

Pirmoji Amerikos dama gimė Slovėnijoje, kuri atgavo nepriklausomybę 1991 m., prasidėjus Balkanų karui. Kaip rašė „Le Monde“, regis, D. Trumpas nežinojo, kad jo žmona kilusi iš buvusios Jugoslavijos.

Kaip buvo pranešama, D. Trumpo susitikimas su Latvijos prezidentu Raimondu Vėjoniu, Estijos prezidente Kersti Kaljulaid ir Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite vyko pernai balandžio 3 d. Baltuosiuose Rūmuose.

Baltieji Rūmai nekomentavo „Le Monde“ pranešimo.

Eliziejaus rūmuose Amerikos ir Prancūzijos prezidentai maloniai šypsojosi ir pozavo nuotraukoms, nors dar praėjusį penktadienį D. Trumpas parašė tviteryje, kad pastabos, jog Europai reikia kariuomenės, siekiant apsisaugoti nuo JAV, Kinijos ir Rusijos, yra labai įžeidžiančios.

Nepaisant atšaukto vizito į Belleau, kur 1918 m. mūšyje žuvo beveik 2000 JAV jūrų pėstininkų, sekmadienį buvo numatytas D. Trumpo apsilankymas kitose kapinėse, minint 100-ąsias pirmojo pasaulinio karo pabaigos metines.

Baltųjų Rūmų pranešime rašyta, kad „apsilankymas Belleau buvo atšauktas dėl dienotvarkės ir logistikos sunkumų, kilusių dėl oro“, o kapines D. Trumpo vardu aplankė Baltųjų Rūmų personalo vadovo, generolo Johno Kelly ir personalo pirmininko generolo Joe Dunfordo vadovaujama delegacija.

Buvęs amerikiečių ambasadorius Prancūzijoje W. J. Burnsas išsakė savo mintis tviteryje: „Ar tikrai prezidentas šiandien neaplankė Amerikos karių kapinių Prancūzijoje? Jo pareiga pagerbti mūsų kareivius, kurie kovėsi 1917–1918 m.“

Vienos veteranų organizacijos atstovas piktai pakomentavo: „D. Trumpui skundėsi, kad teko stovėti lietuje, kalbant apie žudynes Pitsburge, nes (dar labiau) susivėlė jo šukuosena“, – rašė tviteryje asmuo pseudonimu VoteVets, kalbėdamas apie šaudynes prieš dvi savaites, kurių metu žuvo 11 žmonių. – Šiandien jis nepagerbė žuvusių per Pirmą pasaulinį karą amerikiečių kareivių ir dėl lietaus liko savo viešbučio kambaryje.“

E. Macronas, kaip ir Baltijos šalių lyderiai, šių metų balandį lankėsi Vašingtone. Jis padovanojo D. Trumpui medį iš Belleau miško.

Sodinukas netikėtai dingo iš pievos, kurioje jį pasodino abiejų šalių prezidentai. Tiesa, paaiškėjo, kad jį pašalino laikinai – karantinui.

Praėjusį šeštadienį D. Trumpas minėjo tviteryje 243-ią JAV Jūsų pėstininkų korpuso gimtadienį. Vėliau jis rašė: „Ar yra didesnė proga švęsti, nei karo pabaiga, karo, kuris buvo vienas kruviniausių ir baisiausių visų laikų karų?“