Šie susirėmimai įsiplieskė po sekmadienį Izraelio specialiųjų pajėgų surengtos operacijos anklave, nusinešusios žmonių gyvybių ir išprovokavusių Gazos Ruožą valdančio „Hamas“ grasinimus keršyti.

Izraelio kariškiai nurodė smogę daugiau kaip 70 su kovotojais siejamų taikinių. Tuo metu iš Gazos Ruožo nuo pirmadienio popietės iki antradienio paryčių buvo paleista daugiau kaip 300 raketų.

Dešimtis šių raketų numušė Izraelio priešraketinės gynybos sistemos, o dauguma kitų nukrito atvirose vietose. Vis dėlto keletas pataikė į namus ir kitus civilius statinius, nurodė kariškiai.

Pietiniame Aškelono mieste vienas vyras buvo ištrauktas negyvas iš raketos sugriauto namo, pranešė gelbėjimo tarnybų organizacija „United Hatzalah“. Iš to paties namo griuvėsių taip pat buvo ištraukta kritiškai sužeista moteris.

Medikai anksčiau pranešė, kad per raketų smūgius buvo sužeista apie 20 izraeliečių, o Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija informavo, jog per izraeliečių aviacijos atakas trys palestiniečiai žuvo ir devyni buvo sužeisti.

Kovotojų grupė „Palestinos išvadavimo liaudies frontas“ nurodė, kad du žuvusieji buvo jos nariai, o trečiasis priklausė grupuotės „Islamo džihadas“ sukarintam sparnui.

Šis smurto protrūkis įvyko, kai kelis mėnesius prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos vykę pražūtingi neramumai jau atrodė rimstantys.

Pastarosiomis savaitėmis Izraelis leido Katarui pervesti Gazos Ruožui milijonus dolerių pagalbos projektams ir atlyginimams išmokėti, taip pat padėti sušvelninti anklavą krečiančią elektros krizę.

Prieš atsinaujinant smurtui Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu teisino savo sprendimą leisti Dohai pervesti lėšų, nors jo paties vyriausybė kritikavo šį žingsnį. Premjeras sakė norįs išvengti karo, jeigu jis nėra būtinas.

Izraelis ir Gazos Ruožo palestiniečių kovotojai nuo 2008 metų kariavo tris kartus. Pastaraisiais mėnesiais vykę susirėmimai padidino nuogąstavimus, kad gali kilti ketvirtas karas.

Perspėjamieji šūviai

Kariuomenė pirmadienį pranešė, kad viena iš Gazos Ruožo paleista prieštankinė raketa pataikė į autobusą Izraelyje ir sužeidė kelis žmones. Tarp jų buvo vienas sunkiai sužeistas izraeliečių karys.

Anklave veikiančios palestiniečių kovotojų grupės, tarp jų „Hamas“, prisiėmė atsakomybę už raketų atakas, įskaitant smūgį autobusui, kuriuo, anot jų, naudojosi izraeliečių kariai.

Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas sakė dar negalįs pateikti išsamesnės informacijos apie autobusą ir jo keleivius.

Tuo metu „Hamas“ televizijos „al Aqsa“ pastatas buvo sugriautas per Izraelio aviacijos smūgį po kelių perspėjamųjų šūvių. Izraelio kariškiai sakė, kad ši stotis „prisideda prie „Hamas“ karinių veiksmų“.

Pranešimų, kad kas nors būtų nukentėjęs per šį smūgį, nebuvo. Manoma, kad visi televizijos darbuotojai buvo evakuoti po perspėjamųjų šūvių.

Izraelis taip pat smogė vienam viešbučiui Gazos mieste, kuriuo „Hamas“ naudojosi kaip vidaus saugumo tarnybos biuru, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Po smūgio televizijai Gazos kovotojai grasino surengsiantys naują griežtą atsaką. Izraelio policija vėliau pranešė, kad į Aškeloną buvo paleista daugiau raketų.

„Hamas“ nurodė, kad pirminė raketų salvė buvo kerštas už sekmadienį vakare izraeliečių surengtą Izraelio pajėgų operaciją Gazos Ruože.

Per tą slaptą operaciją kilus susišaudymui žuvo septyni palestiniečių kovotojai, įskaitant vieną „Hamas“ sukarinto sparno vadą, taip pat vienas Izraelio kariuomenės karininkas.