„Europos Sąjunga dar kartą pareiškia apie savo visišką paramą Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui su tarptautiniu mastu pripažintomis jos sienomis“, – teigiama šeštadienį Briuselyje išplatintame pareiškime.

Anot F. Mogherini, „ES laikosi nuomonės, kad „rinkimai“, suplanuoti šių metų lapkričio 11-ąją teritorijose, kurias kontroliuoja vadinamųjų „Luhansko Liaudies Respublikos“ ir „Donecko Liaudies Respublikos“ nevyriausybinės pajėgos, yra neteisėti, ir jų nepripažins“.

„Europos Sąjunga primena, kad siekiant tvaraus politinio konflikto sprendimo Rytų Ukrainoje yra labai svarbu, kad visos šalys įgyvendintų Minsko susitarimus, ir pabrėžia Rusijos Federacijos atsakomybę šiuo požiūriu. ES sveikina Ukrainos sprendimą pratęsti įstatymo dėl specialaus rytinės Ukrainos dalies statuso galiojimą iki 2019 metų pabaigos“, – nurodoma pranešime.

Dokumente teigiama, kad „ES smerkia šiuos „rinkimus“, nes jie pažeidžia tarptautinę teisę, kenkia įsipareigojimams, prisiimtiems pagal Minsko susitarimus, bei pažeidžia Ukrainos suverenitetą ir įstatymus“.

F. Mogherini nurodė, kad „Minsko susitarimai numato tik vietos rinkimus, kurie turi būti organizuojami laikantis Ukrainos įstatymų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos standartų, jai stebint rinkimus“.

ES diplomatijos vadovė pažymėjo, kad dėl visų šių pažeidimų „vadinamieji „rinkimai“ yra neteisėti“.

„Tikimės, kad Rusijos Federacija pasinaudos visa savo reikšminga įtaka separatistams, kuriuos ji remia. Turi būti vykdomos visos Minsko susitarimų sąlygos be tolesnių atidėliojimų, pradedant nuo visiško ugnies nutraukimo ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo, kad būtų sukurtos būtinos sąlygos politiniam perėjimui surengiant vietos rinkimus, kuriuos jie numato“, – pabrėžė F. Mogherini.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)