Vis dėlto jų dėmesį patraukė viena instagrame paskelbta šaulio žinutė, kurią jis paskelbė jau po to, kai pradėjo šaudyti.

Socialiniai tinklai ištrynė šią ir kitas žinutes po praėjusį trečiadienį įvykdytų šaudynių. Tačiau vienas teisėsaugos pareigūnas sako, kad šaudynes surengęs Ianas Davidas Longas savo žinutėje rašė apie savo psichinę būklę ir kėlė klausimą, ar žmonės patikės, kad jis buvo sveiko proto.

Tarnybos taip pat tiria, ar vyras buvo įsitikinęs, kad tuo metu jo buvusi mergina buvo atakos taikiniu tapusiame bare „Borderline Bar and Grill“, sakė minėtas pareigūnas, turintis informacijos apie tyrimą, tačiau neturintis įgaliojimų viešai apie tai kalbėti. Su naujienų agentūra „The Associated Press“ jis bendravo anonimiškai.

Kitas teisėsaugos pareigūnas – Venturos apygardos šerifo tarnyboje dirbantis kapitonas Garo Kuredjianas – sakė, kad šaulys, kaip manoma, trumpam liovėsi šaudyti bare, kad instagrame paskelbtų žinutę. Tačiau pareigūnas sakė neturintis informacijos apie kokių nors žinučių turinį.

Socialiniai tinklai „Instagram“ ir „Facebook“ paprastai neaptarinėja individualių paskyrų ir šiuo atveju atsisakė ką nors komentuoti.

Pareigūnai sako, kad I. D. Longas šaudė karišku tikslumu. Nė vienas per incidentą pašautas žmogus neliko gyvas: jeigu kulkos pataikydavo į žmogų, šis mirdavo. Kai dešimtys pareigūnų jį apsupo, šaulys, kaip manoma, nusišovė.

Keli žmonės, kurie pažinojo I. D. Longą, lankiusį vidurinę mokyklą Tausand Oukse, o galiausiai vėl apsigyvenusį šiame miestelyje su savo motina, jį apibūdino kaip kėlusį rūpesčių asmenį.

Tyrėjams mėginant išsiaiškinti, kas paskatino buvusį kariškį žudyti, JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl visko apkaltino jo psichinę būklę, pavadindamas žudiką „labai sergančiu šunyčiu“, kuris turėjo „labai daug problemų“.

Kalbėdamas penktadienį Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas akcentavo savo pastangas finansuoti kovą su potrauminiu streso sindromu, nuo kurio kenčia daug veteranų, tačiau klausimus apie ginklų kontrolę griežtinančius įstatymus prezidentas ignoravo.

Tyrėjai kol kas nekomentuoja, ar psichinė liga galėjo paskatinti I. D. Longą surengti šaudynes. Tačiau vienas psichinės sveikatos specialistas, vertinęs vyro būklę po to, kai praėjusį pavasarį pareigūnai buvo iškviesti dėl jo keisto elgesio, nerimavo, kad vyras galbūt kenčia nuo potrauminio streso sindromo.

Toks incidentas įvyko balandį, kai iš namo, kuriame I. D. Longas gyveno su savo motina, buvo girdėti riksmai ir trenksmai, todėl kaimynai iškvietė policiją. Tuomet psichinės sveikatos pareigūnas konstatavo, kad nėra pagrindo šį vyrą priverstinai uždaryti į psichiatrinę ligoninę.

Tarp žuvusiųjų per šaudynes Kalifornijos bare buvo ir policijos seržantas, reagavęs į iškvietimą dėl šaudynių, bei JAV karinio laivyno veteranas, pernai likęs gyvas per šaudynes Las Vegase, kai iš daugiaaukščio viešbučio šaudęs vyras nušovė 58 kantri muzikos festivalio dalyvius.