Vienas iš sparčiai plintančių gaisrų kelia pavojų garsiajam Malibu kurortui.

Visos devynios patvirtintos aukos žuvo valstijos šiaurėje esančiame Paradaiso mieste, esančiame Bjuto apygardoje į šiaurę nuo Kalifornijos sostinės Sakramento. Visiems 26 tūkst. šio miestelio gyventojų buvo nurodyta palikti savo namus, pranešė pareigūnai.

Sparčiai plintantis gaisras, pramintas „Stovyklos laužu“ (Camp Fire), įsiplieskė ketvirtadienį ryte. Genamas stipraus vėjo jis išdegino 28,3 tūkst. ha ir dar nėra suvaldytas, nurodė Kalifornijos priešgaisrinis departamentas (Cal Fire).

Du kiti gaisrai liepsnoja pietų Kalifornijoje, vienas jų – Venturos apygardoje netoli Tausand Oukso miestelio, kur vienas Jūrų pėstininkų korpuso veteranas trečiadienį vakare nušovė 12 žmonių per išpuolį kantri muzikos bare.

„Mūsų matyto nuniokojimo mastas iš tikrųjų neįtikėtinas ir draskantis širdį. Mūsų širdys atgręžtos į visus, ką visa tai paveikė“, – sakė Kalifornijos gubernatoriaus gelbėjimo tarnybų biuro direktorius Markas Ghilarducci.

Penktadienio vakarą Bjuto apygardos šerifas Korey Honea paskelbė naujausią „Stovyklos laužo“ aukų skaičių.

„Mano liūdna pareiga patvirtinti, kad dabar turime iš viso devynis žuvusiuosius“, – sakė jis. Anksčiau buvo skelbta apie penkias aukas.

Kol kas daugiau informacijos apie šiuos žmones neskelbiama; jų vardai nebuvo atskleisti.

„Neturiu visų detalių, nes mūsų pasiųsti tyrėjai mėgina pasiekti tas vietas“, kur buvo pranešta apie žmonių žūties atvejus, K. Honea sakė per spaudos konferenciją.

Tačiau šerifas nurodė, kad keturi žuvusieji buvo rasti viename automobilyje Paradaiso teritorijoje, o dar vienas – netoliese, šalia kito automobilio. Trys buvo rasti prie vieno namo, o dar viena auka – pastato viduje.

Taip pat buvo pranešta apie dešimtis dingusių žmonių.

Ištrūkę iš pragaro

Iš Paradaiso ištrūkę gyventojai socialiniuose tinkluose skelbė šiurpius vaizdo įrašus, nufilmuotus, kai jie važiavo dūmų ir liepsnų tuneliais, stengdamiesi aplenkti plintančią ugnį.

Gaisras Paradaise supleškino šimtus namų, ligoninę, degalinę, kelis restoranus ir daugybę transporto priemonių, sakė pareigūnai.

Vienas ten esantis naujienų agentūros AFP fotografas matė liepsnojančius namus, taip pat daug jau sunaikintų pastatų ir išdegusių automobilių.

Tarnybos paskelbė privalomąją evakuaciją daugiau kaip 52 tūkst. žmonių, gyvenančių šiose vaizdingose vietovėse Siera Nevados kalnų papėdėje. Išvykti raginama ir dalis žmonių, gyvenančių netoli Paradaiso esančiame Čiko mieste, turinčiame iš viso 93 tūkst. gyventojų.

Išrinktasis Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas paskelbė nepaprastąją padėtį, kad ugnies niokojamoms teritorijoms būtų galima greičiau suteikti pagalbą.

Daugiau kaip 2,2 tūkst. ugniagesių kovoja su liepsnomis, padedant sraigtasparniams ir vandenvežiams.

„Šiuo metu visas žemutinis Paradaiso kraštas visiškai apimtas liepsnų, – televizijai KIEM sakė netoliese esančio Magalijos miestelio gyventojas Kevinas Winsteadas. – Dabar visas jis apimtas liepsnų.“

„Neliks stovėti nė vieno namo, – pridūrė vyras. – Esu sugniuždytas.“

„Tiesiog tikimės, kad mūsų naujutėlaitis namas, į kurį ketinome rytoj įsikelti, nesudegs iki pamatų, – sakė K. Winsteadas. – Dabar visi drebame.“

„Meldžiuosi, kad visi būtų saugūs“

Pietų Kalifornijoje tarnybos pranešė evakavusios apie 105 tūkst. žmonių.

Venturos apygardos priešgaisrinis departamentas nurodė, kad vadinamasis Vulsio gaisras išdegino apie 14 tūkst. hektarų. Šioje ir kaimyninėje Los Andželo apygardoje buvo nurodyta evakuotis apie 88 tūkst. namų gyventojams.

„Kritiškai svarbu, kad gyventojai sutelktų dėmesį į nurodymus evakuotis, – sakoma Los Andželo apygardos priešgaisrinio departamento „Twitter“ žinutėje. – Tai labai pavojingas vėjo genamas gaisras.“

Vulsio gaisras peršoko 101-ąjį greitkelį netoli Agura Hilso miestelio. Kai kurie šios pagrindinės šiaurės ir pietų krypčių transporto arterijos ruožai buvo uždaryti, o gyventojams buvo paskelbtas privalomas nurodymas evakuotis, taip pat iš viso Malibu miesto.

„Girdėjom, kad tai ateina, todėl parengėme purškiklius ir visą namą apliejome vandeniu, – pasakojo Malibu gyventojas Patrickas Henry. – Mums pakako laiko, kad uždarytume bagažinėje šunis.“

Šis kurortas yra viena iš labiausiai Holivudo žvaigždžių pamėgtų vietų Kalifornijoje. Čia namus turi aktoriai Leonardo DiCaprio, Jackas Nicholsonas, Jennifer Aniston, Halle Berry, Charlize Theron, Bradas Pittas ir daug kitų garsenybių.

Televizijos realybės šou žvaigždė Kim Kardashian West, gyvenanti į šiaurę nuo Malibu pakrantės esančiame Kalabasase, per „Instagram“ pranešė, kad ir jai teko išvykti.

„Ką tik sugrįžau namo ir turėjau vieną valandą susikrauti daiktus ir evakuotis iš mūsų namo. Meldžiuosi, kad visi būtų saugūs“, – rašė ji.

Kalabasase gyvenanti aktorė Alyssa Milano per tviterį parašė, kad ji irgi evakavosi.

Žirgai pagaliau saugūs. Mano vaikai saugūs. Mano namui gresia pavojus, bet... visi, kurių širdys plaka, yra saugūs“, – pridūrė ji.

Režisierius Guillermo del Toro savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad jo įkurtas muziejus „Bleak House“, kuriame eksponuojami su siaubo filmais susiję daiktai, irgi yra atsidūręs liepsnų kelyje.

Iš namų išgynė garsenybes

Sparčiai plintantis miškų ir krūmynų gaisras Pietų Kalifornijoje sunaikino istorinę filmavimo vietą, kurioje dar neseniai buvo filmuojamas HBO serialas „Vakarų pasaulis“ (Westworld), ir privertė nemažai garsenybių prisijungti prie tūkstančių žmonių, kuriems teko bėgti iš namų.

Skelbiama, kad dėl gaisro teko evakuoti visą garsenybių anklavu vadinamą Malibu. Evakuotis teko dainininkei Lady Gagai, televizijos realybės šou žvaigždei Kim Kardashian West, aktoriui Scottui Baio, režisieriui Guillermo del Toro ir kitoms įžymybėms.

Kai kurios jų, pavyzdžiui, G. Del Toro ir Caitlyn Jenner, nežino, koks likimas ištiko jų namus. Tačiau jau žinoma, kad vėjo genamas gaisras sunaikino kino studijai „Paramount“ priklausiusią istorinę rančą, kur buvo filmuojamas HBO serialas „Vakarų pasaulis“ bei legendinė „Daktarė Kvin“ (Dr. Quinn, Medicine Woman).

Gaisras kilo ketvirtadienio vakarą, o penktadienį ugnis jau judėjo Malibu ir Ramiojo vandenyno link. Dėl to teko evakuoti Malibu, Kalabasą, Agura Hilsą ir kitus šalia esančius gyvenamuosius rajonus.

Apie garsenybes rašantis tinklalapis TMZ skelbia, kad buvusio olimpiečio aukso medalininko Bruce'o Jennerio, vėliau pasikeitusio lytį ir persivadinusio Caitlyn Jenner, namai sudegė, nors pati garsenybė instagrame paskelbtame vaizdo įraše sakė nežinanti, ar „namui pavyko išlikti ar ne“. Ji pati patvirtino esanti saugioje vietoje.

K. Kardashian West taip pat instagrame paskelbė vaizdo įrašą su užrašu „Melskitės už Kalabasą“. Ji sakė nuvažiavusi namo, per valandą susidėjusi daiktus ir vėliau išvykusi.

Popmuzikos superžvaigždė Lady Gaga savo gerbėjams socialiniuose tinkluose taip pat pranešė, kad evakavosi penktadienio rytą, ir pasidalino keliais vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuoti padangėje tvyrantys dūmai. Dainininkė sakė besimeldžianti už visus, ką palietė gaisras.

Legendinė dainininkė Cher taip pat sakė nerimaujanti dėl savo namo Malibu, kur gyveno daugiau nei 45 metus.

„Nerimauju dėl savo namo, tačiau nieko negaliu padaryti, – tviteryje pranešė ji. – Draugų namai sudegė. Man nepakeliama mintis, kad nebebus Malibu, kur turiu namą nuo 1972 metų.“