Pasak DUP lyderės Arlene Foster, atrodo, kad Th. May neprieštarauja „minčiai, jog Airijos jūra nusidriektų siena“, kuri Šiaurės Airiją paliktų bendrojoje ES rinkoje, nors likusi Jungtinės Karalystės (JK) dalis iš jos pasitrauktų.

DUP adresuotas Th. May laiškas, kuris buvo nutekintas dienraščiui „The Times“, „skambina pavojaus varpais tiems, kurie vertina mūsų brangios unijos vientisumą, ir tiems, kurie nori tikro „Brexit“ visai JK“, tviteryje rašė A. Foster.

Th. May sutiko su siūlymu įvesti laikiną atviros sienos apsaugos mechanizmą (angl. backstop) tuo atveju, jei iki planuojamo 21 mėnesio trukmės pereinamojo laikotarpio po „Brexit“ pabaigos nepavyktų susitarti dėl nuolatinio šio klausimo sprendimo.

Vienas svarbiausių „Brexit“ derybų klausimų iškilo todėl, kad Airijos Respublika ir toliau liks Europos Sąjungos nare, o sausumos sieną su ja turinti Šiaurės Airija kartu su likusia JK kovą iš Bendrijos pasitrauks.

Briuselis, kaip ir Dublinas, nori besąlyginių garantijų, kad Airijas skirianti siena liks atvira. Dėl itin trapios konservatorių vyriausybės padėties po Theresos May sušauktų išankstinių rinkimų 2017 metais, per kuriuos konservatoriai neteko 13 mandatų ir prarado užtikrintą daugumą, jiems būtina mažesnių koalicijos partnerių DUP parama.

DUP, remianti Th. May mažumos vyriausybę JK parlamente, paviešino savo laišką premjerei, kuriame teigia, kad ES „akivaizdžiai siekia nuolatinio, tarptautinėje teisėje įtvirtinto (atviros sienos) apsaugos mechanizmo“.

Partijos teigimu, bet koks „Brexit“ susitarimas, kuriuo Šiaurės Airijai būtų numatytos kitokios sąlygos nei likusioms JK dalims, būtų „visiškai nepriimtinas“.

Didžioji Britanija ES paliks kitų metų kovo 29 dieną.