Mat Z. Hadžijevos kaimynystėje stovi prabangi universalinė parduotuvė „Harrods“, kurioje, pasak britų tyrėjų, ji per dešimtmetį išleido 16 mln. svarų (apie 18,3 mln. eurų) – pasinaudodama 35 kreditinėmis kortelėmis, išduotomis jos vyro vadovaujamo banko.

Britanijos Nacionalinė kovos su nusikalstamumu agentūra nori sužinoti, iš kur Z. Hadžijeva gavo pinigų „Harrods“ lentynų šlavimui ir dviem nekilnojamojo turto objektams Jungtinėje Karalystėje, kurių vertė – 22 mln. svarų (25,2 mln. eurų).

Z. Hadžijevos atžvilgiu taip pat vykdomas atskiras tyrimas jos tėvynėje Azerbaidžane, kur jos sutuoktinis Džahangiras Hadžijevas, anksčiau dirbęs Azerbaidžano tarptautinio banko pirmininku, 2016-aisiais buvo nuteistas 15 metų kalėti už sukčiavimą ir lėšų savinimąsi.

Ketvirtadienį britų teisėjas Z. Hadžijevą paleido už užstatą, kol ji ginčija ekstradiciją į Azerbaidžaną dėl įtariamo grobstymo.

Ši 55 metų moteris yra pirmas privatus asmuo, kuriam Londono teismas įsakė paaiškinti turimo turto kilmę. Šiemet įsigaliojo atitinkamas teisės aktas, kuriuo siekiama padėti Britanijos sostinei atsikratyti nešvarių pinigų prieglobsčio reputacijos.

Pagal šį įstatymą pareigūnai gali konfiskuoti asmenų, įtariamų korupcija ar ryšiais su organizuotu nusikalstamumu, turtą, kol savininkai paaiškins, kaip jis buvo įgytas.

Anksčiau šiais metais Nacionalinės kovos su nusikalstamumu agentūros teisininkas teisme pateikė detalių apie Z. Hadžijevos apsipirkimus parduotuvėje „Harrods“. Vieną dieną moteris išleido 100 tūkst. svarų kompanijos „Cartier“ papuošalams, kitą dieną – 150 tūkst. svarų „Boucheron“ prekėms ir 1,8 tūkst. svarų vynui.

Praėjusią savaitę agentūra, kuri tiria tarptautinį ir organizuotą nusikalstamumą, aukcione „Christie's“ konfiskavo 49 juvelyrikos dirbinius už 400 tūkst. svarų, kuriuos įvertinti atnešė Z. Hadžijevos duktė.

Tarp šių dirbinių yra „Boucheron“ vėrinys su safyrais ir rubinais, vertas iki 120 tūkst. svarų, ir „Van Cleef & Arpels“ perlų vėrinys, vertas 20 tūkst. svarų, kurį, pasak tyrėjų, Z. Hadžijevos vyras iš pradžių nupirko Sankt Morice Šveicarijoje už daugiau kaip 10 kartų didesnę sumą.

Z. Hadžijeva neigia padariusi kokių nors nusikalstamų veiksmų ir skundžia teismo sprendimą siekdama išsaugoti turtą.

Jos advokatai sakė, kad nurodymas konfiskuoti turtą yra „tyrimo proceso, o ne baudžiamosios procedūros dalis ir neapima jokio kriminalinio nusižengimo suradimo“.

Britų policija Z. Hadžijevą dėl įtariamo grobstymo areštavo praėjusią savaitę, Azerbaidžano prašymu.

Azerbaidžano vyriausybės teisininkas Benas Keithas (Benas Kitas) ketvirtadienį per teismo posėdį sakė, kad Z. Hadžijeva yra įtariama „grobsčiusi pinigus iš Azerbaidžano tarptautinio banko“.

Pasak jo, yra „rimtas pagrindas manyti, kad ji neprisistatys“ į teismą, jei bus paleista už užstatą.

Tačiau teisėjas Jeremy Bakeris nusprendė, kad nėra „rimto pagrindo“ atmesti prašymą paleisti už užstatą.