Demokratai surinks daugumai gauti reikiamas 23 vietas Atstovų Rūmuose, nes jų kandidatai įveikė respublikonus tokiose valstijose kaip Virdžinija, Florida, Pensilvanija ir Koloradas, skelbia „Fox“ ir NBC. Antradienio rinkimai laikyti pirmuoju nacionalinio masto prezidento Donaldo Trumpo įvertinimu. Kol kas visi balsai dar nesuskaičiuoti, tačiau demokratai jau laimėjo 26 rinkimus į Atstovų Rūmų.

Vis dėlto respublikonai išlaikys 100 vietų Senato kontrolę; jiems pavyko įveikti mažiausiai du demokratus Indianoje ir Šiaurės Dakotoje, be to, jų kandidatai gali laimėti Tenesyje ir Teksase.

Šie rezultatai keičia jėgų pusiausvyrą Vašingtone, kur D. Trumpo prezidentavimą po netikėtos jo pergalės rinkimuose 2016 metais smarkiai lengvino respublikonų dominavimas abejuose Kongreso rūmuose.

Dabar demokratai galės blokuoti D. Trumpo teisėkūros iniciatyvas, taip pat nuodugniai ištirti jo miglotus finansus, Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų prezidento rinkimus ir net galbūt siekti jo pašalinimo iš valstybės vadovo posto apkaltos keliu.

Amerikiečiai entuziastingai dalyvavo šiuose rinkimuose, o prie balsavimo apylinkių nuo Niujorko iki Kalifornijos ir nuo Misūrio iki Džordžijos greitai nusidriekė rinkėjų eilės.

Per šiuos rinkimus buvo renkami visi 435 Atstovų Rūmų nariai, 35 iš 100 senatorių ir 36 valstijų gubernatoriai. Senato žemėlapis šį kartą buvo itin neparankus demokratams, mat net 26 Iš 35 Senato mandatų, dėl kurių buvo varžomasi, iki šiol kontroliavo demokratai, ir tik 9 vietas gynė respublikonai.

Demokratai greitai pasiekė reikšmingų laimėjimų kovoje dėl vietų Atstovų Rūmuose, tačiau respublikonai apgynė savo pozicijas virtinėje svarbių mūšių, pavyzdžiui, Kentukyje, kur į Atstovų Rūmus buvo perrinktas Andy Barras, kurio šansais iškovoti pergalę buvo rimtai abejojama.

Kovoje dėl vietų Senate respublikonas Mike'as Braunas įveikė demokratų senatorių Joe Donnelly. Tačiau į korupcijos skandalą įsivėlęs demokratų senatorius Bobas Menendezas buvo perrinktas naujai kadencijai Naujajame Džersyje.

Sociologai, skaudžiai apdegę su prognozėmis per 2016 metų prezidento rinkimus, ragino neskubėti.

D. Trumpas aktyviai dalyvavo rinkimų kampanijoje ir keliaudamas po šalį tikino rinkėjus, kad demokratai sukurs socializmą, taip pat aršiai pliekė nelegalią imigraciją, sulaukdamas oponentų kaltinimų rasizmu.

Visgi panašu, kad demokratai neabejoja savo pergale. Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi pareiškė, kad „dabar tik neaišku, kokio masto bus pergalė“.

Buvęs viceprezidentas Joe Bidenas, neretai įvardijamas tikėtinu demokratų kandidatu mesti iššūkį D. Trumpui 2020 metais vyksiančiuose rinkimuose, sakė, jog būtų „priblokštas“, jei partija neužsitikrintų Atstovų Rūmų kontrolės.

Paskutinė baigė balsuoti Aliaskos valstija, kur rinkimų apylinkės užsidarė trečiadienį 8 val. Lietuvos laiku.

Trumpas netenka valdančiosios daugumos

Pirminiai JAV vidurio kadencijos rinkimų rezultatai leidžia daryti išvadą, kad prezidentas Donaldas Trumpas ir jo konservatyvi prieš imigraciją nukreipta politika, kurią jis atnešė į Vašingtoną prieš dvejus metus, paskatino žmones aktyviau eiti į rinkimus ir palaikyti šalies Demokratus.

Nepaisant to, nors rinkėjų aktyvumas ir buvo stebėtinai didelis, ryškaus atotrūkio demokratams iškovoti taip pat nepavyko.

Indianoje respublikonas Mike‘as Braunas atėmė mandatą iš demokrato senatoriaus Joe Donnely. Respublikonė Marsha Blacburn Tenesyje įveikė demokratą Philą Bredeseną. Teksase senatorius Tedas Cruzas atsilaikė prieš respublikono Beto O‘Rourke‘ą spaudimą. Vakarų pakrantėje dar prieš oficialiai užsidarant rinkimų apylinkėms, pirminiais duomenimis, demokratai iškovoji 12 mandatų.

Nors D. Trumpo Respublikonams šie rinkimai ir nebuvo vieni maloniausių (taip 2010 metais nutiko ir Baracko Obamos Demokratams), jų pirminiai rezultatai greičiausiai net keleriems metams į priekį pakeis politinį žemėlapį besirengiant 2020 metų prezidento rinkimams. Šie rinkimai parodė Respublikonų silpnąsias vietas – skaudžiausi pralaimėjimai įvyko Floridos, Denverio ir Virdžinijos apygardose.

Prieš rinkimus dauguma politikos ekspertų ir viešosios nuomonės tyrėjų iš abejų partijų pergalę prognozavo būtent Demokratams. Šiuo atveju konkrečiai kalbėta apie situaciją Atstovų rūmuose. Kalbant apie Senatą, respublikonams tarsi žadėta turimą pranašumą išlaikyti.

Jei visgi Respublikonai užleis savo pozicijas Vidurio Vakaruose ir Pietryčiuose, rinkimai apnuogins JAV Respublikonų partijos silpnumą už konservatiškiausių provincijos valstijų ribų. Sėkmės atveju paaiškės Demokratų nesugebėjimas pasiekti rinkėjus, gyvenančius toliau nuo didžiausių miestų.

Tokiu atveju, jei Demokratams pavyks gauti daugumą Atstovų rūmuose, D. Trumpas neteks valdančiosios daugumos, kuria naudojosi dvejus savo kadencijos metus. Galimas dalykas, jog tada Demokratai aktyviau tirs prezidento ryšius su Rusija ir galbūt netgi imsis veiksmų apkaltai surengti.

Trumpas pasveikino demokratus su pergale rinkimuose

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskambino Demokratų frakcijos Atstovų Rūmuose pirmininkei Nancy Pelosi ir pasveikino demokratus su iškovota dauguma. Tai tviteryje pranešė N. Pelosi atstovas. „Jis paskambino 23.45 val., kad pasveikintų su pergale. Jis pasveikino frakcijos lyderės ketinimus bendradarbiauti“, - rašė jis.

Paaiškėjus rinkimų rezultatams, N. Pelosi paskelbė apie griežtesnę prezidento D. Trumpo vyriausybės kontrolę. Ji pabrėžė, kad būtina atkurti konstitucinę kontrolę. Kartu N. Pelosi pažadėjo, kad demokratai naujame Kongrese „sieks sprendimų, kurie mus suvienys, nes mums visiems jau užtenka susiskaldymo“.

Antradienį vykusiuose rinkimuose demokratai laimėjo daugumą Atstovų Rūmuose, o Senate daugumą išlaikė D. Trumpo respublikonai.

Pirmą kartą JAV istorijoje gubernatoriumi išrinktas savo homoseksualumo neslepiantis politikas

Kolorado valstijos gubernatoriaus rinkimus, anot žiniasklaidos, laimėjo Jaredas Polisas. Šis demokratas taps pirmuoju savo homoseksualumo neslepiančiu gubernatoriumi JAV istorijoje.

J. Polisas poste pakeis populiarų partietį Johną Hickenlooperį, kuris po dviejų kadencijų siekti trečiosios negalėjo. J. Polisui pavyko įveikti respublikoną Walkerį Stapletoną.

JAV Kongresas po šių rinkimų turės ir jauniausią visų laikų narę. Pasak CNN, į Atstovų Rūmus pateko Alexandria Ocasio-Cortez. Ji yra jauniausia moteris, kada nors išrinkta į Kongresą. Lotynų kilmės amerikietei A. Ocasio-Cortez tik spalį sukako 29-eri. Ligšiolinė „rekordininkė“ buvo 30-metė Elise Stafenik.

Indianoje vietą Atstovų Rūmuose iškovojo Gregas Pence'as. Jis yra dabartinio viceprezidento Mike'o Pence'o brolis.

Ilinojaus gubernatoriumi tapo milijardierius J.B. Pritzkeris - demokratas ir vienos turtingiausių JAV šeimų atžala.

Rashida Tlaib iš Mičigano ir Ilhan Omar iš Minesotos taps pirmosiomis musulmonėmis JAV Kongrese. Abi jos yra demokratės. Pirmoji turi palestinietiškų šaknų, antroji yra gimusi Somalyje.

Trumpas: kadencijos vidurio rinkimai – „didžiulis pasisekimas“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvakarėse vykusius kadencijos vidurio rinkimus trečiadienį pavadino „didžiuliu pasisekimu“, nors jo Respublikonų partija prarado daugumą Atstovų Rūmuose.

Respublikonai išlaikė Senato kontrolę. Šios partijos kandidatams pavyko įveikti savo varžovus demokratus keliose valstijose, įskaitant ir Floridą. Tuo tarpu demokratai pirmąkart per aštuonerius metus gavo Atstovų Rūmų kontrolę.

„Didžiulis pasisekimas šįvakar, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“. – Ačiū jums visiems!“