Idealizuoti Kim Jong Uno senelio ir tėvo – šalies įkūrėjo Kim Il Sungo ir jo sūnaus bei įpėdinio Kim Jong Ilo – portretai kabo visoje šalyje. Šie du lyderiai žvelgia nuo kiekvieno namo, darbovietės ar klasės sienų; jų esama kiekviename kaime, miestelyje ir mieste. Jųdviejų atvaizdai dažnai būna mozaikos, kartais – statulos.

Dabartinio lyderio kasdienės veiklos aprašymai ir nuotraukos yra valstybinės žiniasklaidos – vienintelės galimos Šiaurės Korėjoje – įprasti elementai. Vis dėlto viešosiose erdvėse jo atvaizdų beveik nesama, ir nėra žinoma, kad kur nors stovėtų kokia nors jo statula.

Vis dėlto po savaitgalį įvykusio Kubos prezidento Miguelio Diazo-Canelio vizito ši padėtis galbūt pradės keistis, sako analitikai.

Kai Kim Jong Unas pasitiko Kubos lyderį Pchenjano tarptautiniame oro uoste, ant išorinės pastato sienos kabojo atskiri didžiuliai jų abiejų portretai, rodo nuotraukos.

Portrete švytintis, plačiai besišypsantis Kim Jong Unas vilki juodą vakarietiško stiliaus kostiumą su taškuotu kaklaraiščiu.

„Tai pirmas kartas, kai viešoje vietoje buvo iškabintas toks portretas“, – sakė Pietų Korėjos valstybinio Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto analitikas Cho Han-bumas.

Ankstesniame oficialiosios Korėjos centrinės televizijos reportaže buvo matyti Kim Jong Uno paveikslas, pakabintas šalia Kinijos prezidento Xi Jinpingo portreto Darbininkų partijos būstinėje per Pekino aukšto rango delegacijos vizitą balandžio mėnesį.

Tačiau Cho Han-bumas sakė, jog viešas atvaizdo demonstravimas rodytų, kad Kim Jong Unas pradeda „antrą kadenciją“, kai pirmiausia bus stiprinamas jo politinis autoritetas ir charizma.

„Didžiausias dėmesys per antrą kadenciją bus skiriamas Kim Jong Uno asmens kulto įtvirtinimui ir šis portretas gali būti vertinamas kaip atitinkantis tokius žingsnius“, – pridūrė jis.

Kim Jong Unas yra trečias tos pačios šeimos narys, valdantis Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką (KLDR). Valdžią jis paveldėjo 2011 metais, dar neturėdamas 30-ies.

Tuo metu jis buvo laikomas nepatikrintu, pažeidžiamu lyderiu, kuriuo tikriausiai manipuliuos aukšto rango figūros, tačiau jis savo šalyje įgijo autoritetą negailestingu galimų varžovų šalinimu.

Šiemet Kim Jong Unas padarė tarptautinį debiutą – susitiko su Kinijos ir Pietų Korėjos lyderiais, be to, surengė istorinį susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Tai buvo pirmas per visą istoriją Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimas.

Simboliai ir vaizdai yra labai svarbūs Pchenjanui, sakė Seule veikiančio Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas.

„Portretai, šūkiai ir plakatai sudaro žinios socialistinei šaliai pagrindą“, – pridūrė jis.