Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje JAV įsikūrusi HRW nurodo, kad Šiaurės Korėjos policininkai ir kiti pareigūnai moteris išnaudoja kone visiškai laisvai.

HRW savo išvadas grindžia pokalbiais su daugiau kaip 50 iš Šiaurės Korėjos pabėgusių asmenų, kurie pateikė siaubingų detalių apie žaginimą ir kitus nusikaltimus, vykdomus civilinių ir saugumo pareigūnų, įskaitant pasieniečius.

Atsakydama Pchenjano „Korėjos žmogaus teisių studijų asociacija“ sekmadienį pareiškė, kad ši „absurdiška ataskaita“ yra „dalis priešiškų jėgų sufabrikuotos politinės schemos,.. siekiant teršti KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) įvaizdį“. Komentarą paskelbė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Tai taip pat itin pavojinga provokacija, kuria siekiama panaikinti taikos ir klestėjimo bangą Korėjos pusiasalyje“, – sakoma pareiškime, kuriame apklaustos moterys vadinamos „žmonių padugnėmis“.

Elgėsi kaip su žaislu

HRW ataskaitoje viena anonimiška buvusi tekstilės pardavėja pasakojo, kad su ja buvo elgiamasi kaip su sekso žaislu, visiškai priklausomu nuo „vyrų valios“.

„Dienomis, kai to užsigeisdavo, turgaus sargybiniai ar policijos pareigūnai paprašydavo manęs eiti su jais į kokią nors tuščią patalpą už turgaus arba į kokią nors kitą jų pasirinktą vietą“, – pasakojo ši penktą dešimtį metų einanti moteris. Pasak jos, ten ji būdavo verčiama atlikti lytinius aktus.

„Tai vyksta taip dažnai, kad niekas nelaiko to dideliu dalyku“, – pridūrė ji.

Pchenjanas tvirtina, kad gina ir skatina „tikrąsias žmogaus teise“, ir sako, kad nėra pateisinimo Vakarams bandyti nustatinėti žmogaus teisių standartus likusiai pasaulio daliai.

„Lytinis smurtas Šiaurės Korėjoje yra vieša, nesprendžiama ir plačiai toleruojama paslaptis“, – sakė HRW vykdomasis direktorius Kennethas Rothas.