Šis Užsienio reikalų ministerijos pranešimas buvo paskelbtas penktadienio vakarą, JAV ir Pietų Korėjai nesutariant dėl sankcijų naudojimo ir spaudimo Pchenjanui, turinčio įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti branduolinės programos.

Šiaurės Korėjos URM nurodė, kad tuo atveju, jeigu JAV savo pozicijos nepakeis, šalis gali grįžti prie „pyongjin“ politikos – vienu metu stiprinti savo branduolines pajėgas ir stiprinti ekonomiką.

Šiaurės Korėja nesakė, kad traukiasi iš šiuo metu vykstančių derybų su Jungtinėmis Valstijomis dėl branduolinės programos. Vis dėlto ji apkaltino Vašingtoną žlugdant įsipareigojimus, pasiektus per birželį Singapūre įvykusį pirmąjį Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo viršūnių susitikimą. Tąsyk lyderiai pasižadėjo siekti, kad Korėjos pusiasalyje nebeliktų branduolinių ginklų, bet nenustatė, kaip ir kada tai būtų pasiekta.

„JAV galvoja, kad jos dažnai kartojama (frazė) „sankcijos ir spaudimas“ veda prie „denuklearizacijos“. Galime tik juoktis iš tokios kvailos minties“, – sakoma pranešime, išleistame Amerikos studijų instituto direktoriaus vardu.

„Santykių gerinimas ir sankcijos yra nesuderinami“, – pridūrė URM.

Po praeitais metais vykdytų provokuojamų branduolinių užtaisų ir raketų bandymų Kim Jong Unas pamėgino pereiti prie diplomatinių priemonių. Jis susitiko su D. Trumpu ir triskart susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu. Pastarasis uoliai stengėsi atgaivinti Vašingtono ir Seulo derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Tačiau Šiaurės Korėja tvirtina, kad pažanga derybose gali būti pasiekta tik atšaukus sankcijas. Be to, abejojama, ar Kim Jong Unas kada nors sutiks visiškai atsisakyti branduolinių ginklų programos, kurią jis tikriausiai vertina kaip stipriausią savo režimo išlikimo garantą.

Prieš balandį surengtą pirmąjį viršūnių susitikimą su Moon Jae-inu Kim Jong Unas sakė, kad jo šalis turėtų sutelkti dėmesį į ekonomikos plėtrą, nes „pyongjin“ politika jau pasiekė „didžiąją pergalę“. Jis taip pat paskelbė, kad Šiaurės Korėja sustabdys didelio nuotolio balistinių raketų ir branduolinių užtaisų bandymus, taip pat uždarys branduolinių bandymų požeminį kompleksą. Gegužę šio komplekso tuneliai buvo susprogdinti, bet Pchenjanas nepakvietė užsienio ekspertų stebėti šio proceso ir įvertinti jo rezultatų.

Nuo balandį Kim Jon Uno paskelbto naujo politikos kurso penktadienio pareiškimas yra pirmasis perspėjimas, kad šalis gali atnaujinti ginkluotės bandymus ir kitokią veiklą.

„Jeigu JAV toliau elgsis arogantiškai ir niekaip nekeis savo pozicijos, tuo pačiu nesugebėdamos tinkamai suprasti mūsų kartojamo reikalavimo, KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) gali pridėti vieną kryptį prie balandį priimtos valstybės politikos, nukreipiančios visas pastangas į ekonomikos statymą. Dėl to žodis 'pyongjin' gali vėl atsirasti“, – sakoma URM pranešime.

„Pyongjin“ korėjiečių kalba reiškia „veržimasis dviem kryptimis“.

Moon Jae-inas sakė, kad abiejų Korėjų bendradarbiavimas yra būtinas, siekiant išsklaidyti branduolinę priešpriešą. Prezidentas kartu su gausiu būriu Pietų Korėjos verslo lyderių rugsėjį apsilankė Pchenjene, kur susitarė su Kim Jong Unu normalizuoti padėtį abiejų šalių bendrai valdomame Kesongo pramonės komplekse, taip pat kiek galima greičiau atnaujinti pietų korėjiečių keliones į šiaurinę kaimynę. Abu lyderiai sakė optimistiškai vertinantys galimybes, kad tarptautinės sankcijos bus atšauktos ir bus sudarytos sąlygos plėtoti šiuos projektus.

Tačiau Pietų Korėjos užmojis pagerinti ryšius su savo varžove su nerimu vertinamas Jungtinėse Valstijose, susirūpinusiose, kad Pchenjanas vilkina savo denuklearizacijos pažadų įgyvendinimą. Pietų Korėja praeitą mėnesį atšaukė savo pasiūlymą atšaukti dali vienašališkai paskelbtų sankcijų Šiaurės Korėjai, kad suteiktų erdvės JAV diplomatiniams manevras, kai D. Trumpas tiesmukai pareiškė, jog Seulas nieko negali daryti be Vašingtono sutikimo.