Varšuva – viena didžiausių dujotiekio „Nord Stream 2“ kritikių ir tą Vokietijai nuolat primena. Dėl šio projekto Berlyną kritikuoja daug šalių, todėl A. Merkel neseniai paskelbė apie planus papildomai statyti ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalą.

„Suprantame, kad įvairovė yra svarbi, todėl Vokietija greitins savo planus statyti suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Vokietijoje, kad galėtų išnaudoti ir kitus energetikos šaltinius. Taip pat kartu turime bendrą tikslą – užtikrinti, kad Ukraina išliktų rusiškų gamtinių dujų tranzitine šalimi, nes tai yra saugumo priemonė Ukrainai“, – teigė Vokietijos kanclerė.

Politikai nesutaria ir dėl kitų klausimų. Jungtinės Tautos gruodį nori pasirašyti bendrą migracijos susitarimą, numatantį sukurti tvarią migracijos politiką. Vokietija nemažai prisidėjo kurdama deklaracijos tekstą, tačiau Lenkija sako, kad greičiausiai šio susitarimo nepasirašys.

„Lenkija greičiausiai pasirinks panašiai, kaip Austrija, Čekija ir Jungtinės Valstijos – nedalyvausime Jungtinių Tautų migracijos susitarime. Manome, kad mūsų suvereniteto principas yra svarbiausias sprendžiant sienų ir migracijos klausimus. Tai mūsų pagrindinis prioritetas“, – sakė Lenkijos premjeras.

Varšuva ir Berlynas penktadienį sutarė tik dėl to, kad reikia kuo skubiau susitarti su Londonu dėl „Brexit“ sąlygų, nes laiko beveik nebeliko.