„Labai tikėtina, kad Lenkija, kaip Austrija, Čekija ir Jungtinės Valstijos, neprisidės prie pasaulinio migracijos pakto“, – Varšuvoje stovėdamas šalia Vokietijos kanclerės Angelos Merkel žurnalistams pareiškė M. Morawieckis.

„Mūsų taisyklės, mūsų sienos apsaugos ir migracijos kontrolės principai yra svarbiausias prioritetas“, – kalbėjo jis spaudos konferencijoje.

Ketvirtadienį abejonių dėl šio susitarimo pareiškė jo kolega iš Čekijos.

Dėl Jungtinių Tautų pasaulinio susitarimo dėl migracijos galutinio juodraščio po pusantro metų trukusių derybų buvo susitarta liepos mėnesį. Teisės aktą ruošiamasi priimti per gruodžio 10–11 dienomis vyksiančią konferenciją Maroke.

Sutartimi iš viso siekiama 23 tikslų, turinčių padėti skatinti saugią ir tvarkingą migraciją, pasaulyje migrantų skaičiui padidėjus iki 250 mln. – tai yra 3 proc. pasaulio gyventojų.

Jungtinės Valstijos pasitraukė iš derybų dėl šio susitarimo dar praėjusį gruodį, prieš imigraciją nusistatęs Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas tai padarė liepą, o Austrija jų pavyzdžiu pasekė trečiadienį.

Lenkija, Čekija, Vengrija ir Slovakija taip pat kategoriškai atsisakė pritarti Vokietijos remiamam ES planui įvesti privalomų kvotų sistemą, kuria po 2015-ųjų migracijos krizės tarp bloko šalių būtų skirstomi migrantai ir pabėgėliai.

ES lyderiai birželio mėnesį atsisakė plano privalomų kvotų.