Prezidentas agituodamas už respublikonus pradėjo agitacinių mitingų blicą – juos rengs 11 apygardų aštuoniose valstijose. Jis vėl gąsdina imigrantų invazija ir žada siųsti dar daugiau karių į pasienį, bet kritikai tai vadina baimės kurstymu.

Floridoje antradienį jau balsavo daugiau žmonių negu per visą išankstinio balsavimo laikotarpį prieš ketverius metus. Visoje šalyje ant kortos pastatyta daug: respublikonai, regis, susitaikė, kad praras Atstovų rūmų kontrolę, nes demokratams pakaks laimėti 23 iš 60 apygardų, kur baigtis dar neaiški.

Bet Senate, respublikonai tikisi daugumą padidinti – atimti iš demokratų dar bent keturias vietas. Tad paralyžius gilės.

„Tai išties ypatingi rinkimai daugeliu aspektų. Tikra įtampa abiejose pusėse, ypač paskutinėmis savaitėmis“, – sako „Pew Research Center“ politinių tyrimų vadovas Carroll Doherty.

Florida visad svyruoja. Barackas Obama dukart laimėjo minimalia persvara ir dabar rengs du mitingus už demokratų kandidatą į gubernatorius, pirmąjį juodaodį. Minimalia persvara Floridoje laimėjo ir D. Trumpas – jis dukart agituos už respublikonų kandidatą, kurio rezultatas ir parodys, ką rinkėjai mano apie patį prezidentą.

Abiejų partijų rinkėjams, pasak apklausų, labiausiai rūpi ekonomika ir sveikatos draudimo reforma.

Bet D. Trumpas minėjo visai kitas temas, kai čia atvyko pirmajam iš 11 mitingų per šešias paskutines kampanijos dienas: gąsdino, kad laimėję demokratai atidarys sienas ir prileis migrantų. Jis žadėjo, kad „vienaip ar kitaip“ atšauks Konstitucijos prieš 150 metų numatytą teisę visiems Amerikoje gimusiems gauti jos pilietybę.

„Demokratai nori ir toliau automatiškai užtikrinti prigimtinę teisę į pilietybę kiekvienam neteisėtų svetimšalių vaikui“, – kalbėjo D. Trumpas.

Ne tik demokratai, bet ir respublikonų vadovybė, net artimi bendražygiai, sako, kad D. Trumpui neįmanoma pakeisti konstitucijos savo dekretu – mažų mažiausiai tai pradėtų ilgą ir audringą mūšį teismuose. Todėl kritikai vadina ir šią iniciatyvą ir kitus nerealius pažadus tik rinkimų triuku, skirtu įaudrinti kertinius respublikonų rėmėjus ir paskatinti juos balsuoti.