Šis vienos dienos vizitas yra pirmas nuo 2015-ųjų, kai buvo pasirašyti Minsko susitarimai, kuriais taip ir nepavyko pasiekti numatyto tikslo – užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje.

Derybos tarp kanclerės ir Ukrainos prezidento Petro Porošenkos vyks jo oficialiojoje rezidencijoje, paskelbė prezidentūra.

A. Merkel taip pat susitiks su premjeru Volodymyru Hroismanu.

Anot Ukrainos prezidentūros, derybose pagrindinis dėmesys bus skiriamas neramiems regionams, tokiems kaip vadinamosios separatistų liaudies respublikos Donbase ir Maskvos aneksuotas Krymas.

Kremlius kaltinamas kurstantis prorusiškų separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje, jau pareikalavusį apie 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Pasak analitikų, dujotiekis „Nord Stream 2“, kuris leis apeiti Ukrainą ir tiekti dujas Vokietijai tiesiai iš Rusijos, taip pat bus lyderių darbotvarkėje.

„Žinome, kad ponia Merkel pažadėjo, jog dėl šio dujotiekio nebus pasiekta jokio susitarimo, kuris pakenktų Ukrainai, taigi, Ukraina lauks naujų garantijų“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Naujosios Europos centro analitikė Kateryna Zarembo.

1,23 tūkst. kilometrų ilgio dujotiekis „Nord Stream 2“, kurio projektinis pralaidumas pralaidumas bus 55 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus, turėtų būti parengtas naudoti 2020 metų pradžioje. Jis bus nutiestas greta jau veikiančio Rusijos eksporto dujotiekio ir padvigubins jo pajėgumą.

Vienintelis „Nord Stream 2“ projekto vystymo bendrovės akcininkas yra Rusijos koncernas „Gazprom“, o jo partneriai - Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ - yra projekto finansavimo dalininkai ir būsimos naudos gavėjai.

Projekto sąmata siekia beveik 10 mlrd. eurų.