Žudikas, atlikinėjęs dvi laisvės atėmimo bausmes iki gyvos galvos, Vakarų Virdžinijos kalėjime pats sulaukė labai žiauraus likimo. Nors Federalinis kalėjimų biuras oficialiai nepatvirtino, kas nutiko, Jungtinių Valstijų žiniasklaida skelbia, kad 89 metų žudikas buvo nužudytas. Apie nusikaltimą informuotas FTB, pradėtas tyrimas.

Panašu, kad nelaimė labai puikiai tinka visai netradicinei J. W. Bulgerio gyvenimo istorijai – pasakojimui, kuri tiek pat sunkiai įtikinama, kiek ir kruvina.

Amerikos ieškomiausias

Baltasis Bulgeris (pravardę jam pelnė itin šviesūs plaukai) tiesiog negalėjo pakęsti savo pravardės, pats dažniausiai prisistatydavo kaip tiesiog Jimmy.

FTB sudarinėjamame ieškomiausių nusikaltėlių sąraše jis buvo vadinamas Jamesu J. Bulgeriu, o jame atsidūrė, kai 2011 metais buvo nukautas Osama Bin Ladenas.

J. Bulgeris buvo vienas garsiausių ir žiauriausių Bostono nusikaltėlių, nuo 8-ojo dešimtmečio iki 9-ojo dešimtmečio vidurio jis vadovavo airių ir amerikiečių nusikaltėlių grupuotei „Winter Hill“. Nepaisant to, jis gyveno dvigubą gyvenimą kaip FTB informatorius, pareigūnams teikęs informacijos apie kitų grupuočių veiklą. FTB jį apibūdina kaip tikrą knygų maniaką, ypatingai besidomėjusį istorija. Jį dažnai buvo galima sutikti bibliotekose ar prie istorinės svarbos objektų. Bet ne visi pastebėjimai apie šį asmenį tokie teigiami.

Žudikas sociopatas

Tomas Foley‘is, dirbęs prie J. Bulgerio bylų Masačusetso policijoje, sakė CNN: „Tas vyrukas – žudikas sociopatas, jam toks gyvenimas tikęs ir patikęs. Jis vienas iš žiauriausių ir nuožmiausių asmenų, kada nors vykdžiusių nusikalstamą veiklą Bostone. Jis labai blogas vyrukas“.

Kaltintojai J. Bulgerį kaltino pasmaugus dvi moteris (nors dėl vieno kaltinimo teismas ir nepriėmė sprendimo) ir daugybę valandų kankinus vieną vyrą prieš jį sušaudant automatiniu šautuvu. Nusikaltėlis 16 metų slapstėsi nuo teisėsaugos, kol galiausiai 2011 metų birželį buvo sulaikytas Santa Monikoje, JAV Kalifornijos valstijoje.

FTB perspėjo, kad ieškomasis yra agresyvaus būdo, niekada nesiskiria su peiliu. Už vertingą informaciją, padėsiančią sulaikyti nusikaltėlį, buvo siūloma 2 mln. dolerių premija. 2007 metais gausios pareigūnų pajėgos vyko į Europą – gauta informacijos, esą nusikaltėlis su mylimąja leidžia laiką Sicilijos kurorte. Netrukus paaiškėjo, kad įtarimų sukėlę žmonės – tiesiog paprasta porelė turistų iš Vokietijos.

Nužudyto Masačiusetso baro savininko Eddie Connorso kūnas taksofono būdelėje po užpuolimo

Iš Alkatraso iki Los Andželo

J. Bulgeris gimė 1929 metais, jis užaugo skurdžiame Pietų Bostono priemiestyje. Kaip ir dauguma nusikaltėlių grupuočių vadeivų, savo kriminalinę karjerą jis pradėjo plėšdamas bankus. Šie nusikaltimai jį atvedė į liūdnai pagarsėjusį saloje esantį Alkatraso kalėjimą.

Be to, jis buvo kaltinamas XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžioje iš Jungtinių Valstijų Airijos respublikos armijai slapčiomis tiekęs ginklų.

Ilgai trukęs slapstymasis nuo teisėsaugos prasidėjo 1995 metais, kai vienas FTB agentas jam užsiminė apie neišvengiamai gresiantį areštą. Prieš pabėgdamas iš Bostono, jis į savo sąskaitas persivedė milijonus dolerių, daug pinigų paslėpė seifuose (dalį Didžiojoje Britanijoje).

Dramatiška ir itin žiauri J. Bulgerio gyvenimo istorija įkvėpė kelis filmus ir knygas. 2015 metais filme „Black Mass“ jį suvaidino Johnny Deppas. Jo gyvenimu paremtas ir „Oskarą“ pelniusio aktoriaus Jacko Nicholsono kurtas personažas filme „The Departed“.

Whitey Bulger

Visus tuos metus, kai gyveno baimėje ir bėgime, šalia jo buvo ištikima bendražygė ir mylimoji dantų higienistė Catherine Elizabeth Greig.

Pora įsikūrė saulėtosios Santa Monikos miesto „Princess Eugenie“ gyvenamajame komplekse. Ramybė baigėsi po scenaristo plunksnos verto posūkio: porą išdavė kaimynė aktorė Anna Bjornsdottir (1974 metų „Mis Islandija“).

Grožio karalienės išdavystė

Lankydamasi Islandijoje, per televizorių aktorė visai atsitiktinai pamatė reportažą apie J. Bulgerį – ir staiga suprato, kad gyvena jo kaimynystėje. Susisiekusi su FTB, ji gavo žadėtąją 2 mln. dolerių premiją.

Tyrėjai jo bute atlikę kratą rado 30 ginklų ir daugiau nei 800 tūkst. dolerių grynais, paslėptų buto sienose. Jis taip pat buvo sukaupęs įspūdingą knygų apie nusikaltėlius kolekciją. J. Bulgeris ir C. E. Greig puikią fizinę formą palaikė daug vaikštinėdami po parkus ir paplūdimius, FTB juos apibūdino kaip gyvūnų ir gamtos mylėtojus.

Whitey Bulger teisme

C. E. Greig už J. Bulgerio slėpimą buvo nuteista aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme, jai skirta 150 tūkst. dolerių bauda. Šiuo metu moteris kalinama kalėjime Minesotoje, į laisvę ji bus paleista 2020 metų rugsėjį.

Brolis senatorius

J. Bulgerio brolis Williamas buvo Masačiusetso valstijos senatorius, jam taip pat teko vadovauti valstijos Senatui. Jis tvirtino nieko nežinąs apie savo brolio nusikalstamą veiklą, tačiau 2003 metais buvo priverstas atsistatydinti iš Masačiusetso universiteto prezidento pareigų, paaiškėjus, kad jis prieš aštuonerius metus telefonu visgi bendravo su savo broliu, tačiau apie tai niekam nepranešė.

2013 metų rugpjūtį J. Bulgeris Bostone pripažintas kaltu dėl 11 nužudymų. Ateinantį lapkritį jam skirtos dvi laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės ir dar penkeri metai kalėjimo. Per du mėnesius trukusį teismo procesą liudininkai pateikė daug kraują stingdančių pasakojimų, kaip kaltinamasis susidorodavo su savo priešais.

Whitey Bulgerio byloje naudotos nuotraukos, darytos po kaltinamojo užpuolimo

Pats kaltinamasis duoti parodymus atsisakė, argumentuodamas, kad visas teismo procesas yra
pramanai. Jis neigė kada nors buvęs FTB informatoriumi, buvo atvejų, kai piktai šaukė ant liudytojų.

J. Bulgerio veikla labai brangiai atsidėjo Jungtinių Valstijų teisėsaugos departamentui, sumokėjusiam daugiau nei 20 mln. dolerių aukų šeimoms (tokia situacija susiklostė dėl to, kad nusikaltimų metu jis veikė stebimas JAV valdžios).

Štai ką nusikaltėliui sakė teisėja Denise Casper: „Jūsų nusikaltimų mastas ir žiaurumas tiesiog nesuvokiami protu. Nusikaltimai dar siaubingesni dėl to, jog viskas buvo daroma dėl pinigų“.