Jos šaltinių duomenimis, pirmadienį aptikti palaikai gali priklausyti 1983 metais dingusiai paauglei Emanuelai Orlandi - Vatikano darbuotojo dukteriai. Ji dingo prieš 35 metus, grįždama iš muzikos pamokos. Išsiaiškinti 15-metės Vatikano pilietės likimo nepavyko, jos kūnas taip ir nebuvo surastas.

Romos prokuroras Giuseppė Pignatonė davė nurodymą nustatyti žmogaus, kurio palaikai rasti apaštališkosios nunciatūros pastate, amžių, lytį ir mirties laiką. Kaip patikslina ANSA, taip pat reikės nustatyti, ar palaikai yra vieno žmogaus.

„Orlandi byla“ sulaukė plataus atgarsio Italijoje ir tapo viena mįslingiausių istorijų, susijusių su šiuolaikiniu Vatikanu.

Emanuela Orlandi

Ją tyrė ne tik Italijos teisėsaugos institucijos, bet ir įvairios specialiosios tarnybos, taip pat ir užsienio.

Be kita ko, viena iš versijų skelbė, jog Emanuelos pagrobimas buvo susijęs su pasikėsinimu į popiežių Joną Paulių II, kurį 1981 metų gegužės 13 d. įvykdė turkų teroristas Mehmetas Ali Agca.

Buvo manoma, jog merginą pagrobė liūdnai pagarsėjusi nusikaltėlių grupuotė, norėjusi tokiu būdu paspausti Vatikano pareigūnus atiduoti neva iš jų pasiskolintus pinigus.

Kita teorija skelbė, jog mergaitė buvo pagrobta norint vėliau ją išmainyti į kalėjime bausmę tuo metu atlikusį nusikaltėlį Mehmetą Ali Agcą – turką, kuris 1981 metais bandė nužudyti Joną Paulių II (esą KGB nurodymu).

2008 metais Vatikano diplomato Silvio Odi dukterėčia prisipažino italų žurnalistui Pino Nicotri, kad žino apie Emanuelos likimą. Dėdė tariamai jai papasakojo, kad Emanuela susitikinėjo su vienu kardinolu. Ji pradingo tada, kai per pasimatymą, kaip aptakiai išsireiškė dvasininkas, kažkas susiklostė ne taip.

Panašios nuomonės laikėsi ir tėvas Gabrielis Arnottas – vyriausias Vatikano egzorcistas. „Tai nusikaltimas su seksualiniu motyvu“, – pareiškė jis 2012 metais. Pasak jo, Vatikane buvo rengiamos pogrindinės orgijos. Merginas joms atvesdavo žandarai. „Su tuo buvo susiję užsienio ambasadų prie Šventojo Sosto darbuotojai, – tvirtino jis. – Manau, kad Emanuela tapo šių sluoksnių auka“.