Valdančioji šalies partija, kariuomenė, parlamentas ir kabinetas gimtadienio sveikinime Šiaurės Korėjos vadovui pažadėjo "būti ištikimais Kim Jong-ilo idėjų bei politikos šalininkais ir vykdytojais, savo ištikimybe įrodyti didelę pagarbą bei karštą garbinimą".

"Kim Jong-ilo gimimas tapo jaudinančiu įvykiu, atnešusiu didelę laimę Korėjos žmonėms, kurie dabar iš kartos į kartą gali džiaugtis didžiais vadais ir generolais", - teigė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas George'as W.Bushas apkaltino Šiaurės Korėją, Iraką ir Iraną sudarant "blogio ašį", gaminančią masinio naikinimo ginklus, tačiau šeštadienį atnaujino pasiūlymą pradėti derybas.

Anksčiau Šiaurės Korėja griežtai atkirto į G.W.Busho, kitą savaitę ketinančio apsilankyti Seule, kaltinimus, pareikšdama, jog JAV vadovas yra užsikrėtęs "moraliniais raupais" ir ketina atvykti į Pietų Korėją tam, kad suplanuotų karą prieš Šiaurės Korėją.

Per Šiaurės Korėjos televiziją transliuotame šventiniame koncerte šoko bei akrobatinius pratimus demonstravo šimtai vaikų. Tuo metu virš scenos pakabintame milžiniškame ekrane buvo rodomi susišaudymų vaizdai, kuriuos pakeisdavo besišypsančio karine uniforma vilkinčio Kim Jong-ilo atvaizdas.

Skambant komunistiniams himnams garbingus postus užimančių asmenų plojimų lydimi į sceną įžygiavo jaunuoliai su Šiaurės Korėjos vėliavomis. Raudonomis vėliavėlėmis mojavo ir scenoje šokę vaikai.

Savo sveikinime šalies vyriausybė pažadėjo "dėti visas pastangas siekiant padidinti (Korėjos liaudies armijos), ištikimos karinei revoliucinei šalies vadovybei, karinį pajėgumą".

Sveikinimus Kim Jong-ilui atsiuntė ir Kinijos komunistų partija, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bei Kambodžos karalius Norodomas Sihanoukas. Pakistano Karačio miestas Šiaurės Korėjos lyderį paskelbė savo garbės piliečiu, pranešė KCNA.